Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat vineri, 17 ianuarie, că a depus plângere penală în cazul Eco Burn, incineratorul de deșeuri medicale de la Brazi, după ce oamenii care locuiesc în zonă au acuzat în repetate rânduri că nu pot respira din cauza mirosurilor care vin dinspre incinerator.

Reamintim că ziarul Incomod a publicat în premieră imagini din apropierea incineratorului, din Parcul Industrial Brazi, imagini care arătau deșeuri medicale și viermi pe căile de acces din parc. Vezi aici imaginile!

Ministrul Alexe a mai anunțat că Garda de Mediu a propus suspendarea activității acestui incinerator dacă firma care îl operează nu aplică ”o serie de măsuri urgente cu termen de implementare până pe 15 februarie 2020”, relatează g4media.ro.

Oficialul a scris pe Facebook care sunt principalele probleme la incineratorul care gestionează deșeurile medicale din mai multe spitale din zonă:

– În ultimii ani operatorul economic a fost în mai multe rânduri vizat atât de controale de rutină cât și în urma sesizărilor, fiind dispuse sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor actului de reglementare, nerealizarea măsurilor impuse și a conformării instalației, precum și a nerespectării regimului deșeurilor.

– Deși avea obligația ca deșeurile medicale, până la incinerare, să fie depozitate în camera frigorifică, ele erau depozitate pe o platformă sub cerul liber alături de celelalte deșeuri.

– Deși avea obligația de a depozita pe o platformă betonată de 480 mp, deșeurile erau depozitate neconform, pe o suprafață neamenajată, de 10 ori mai mare, aproximativ 5000 mp, inclusiv pe sol.

Potrivit g4media.ro, compania Eco Burn din Ploieşti a încheiat în 2018 un contract acord-cadru de 4.464.000 de lei, adică aproape 1 milion de euro fără TVA, cu Spitalul Judeţean Ploieşti pentru servicii de „colectare, transport şi eliminare finală a deşeurilor medicale”. Firma are contracte cu mai multe spitale din Prahova și București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here