spitalul judetean de urgenta 63990100

Ministerul Sănătăţii a lansat ieri, 26 aprilie, Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 – 2018. În cadrul conferinţei, ministrul Sănătăţii a prezentat un sumar al acţiunilor de control şi de evaluare a infecţiilor nosocomiale, demarate în ianuarie 2016, precum şi principalele repere ale Planului Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 – 2018.

Ministrul Sănătații, Patriciu Achimaș Cadariu, susține că și Spitalul Județean din Ploiești e pe lista unităților sanitare care au nevoie de curățenie și sterilizare, pentru eliminarea infecțiilor nosocomiale.

sponsor
sponsor
sponsor
sponsor

Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 – 2018 include un ansamblu de măsuri care vizează prevenția, reducerea incidenței, monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic a infecţiilor nosocomiale.

În vederea fundamentării Planului Strategic, Ministerul Sănătăţii a derulat următoarele activităţi:

  • Evaluarea activităților specifice și a structurii de personal din 112 spitale la nivel național, selectate pe baza tipului de activități medicale desfășurate, corelate cu riscul de apariție a infecțiilor nosocomiale și de emergență a rezistenței bacteriilor la antimicrobiene (spitale județene de urgență, institute clinice, spitale de boli infecțioase, maternități).
  • Realizarea de controale încrucișate la nivel național.

Planul vizează atingerea următoarelor obiective majore:

  • Crșsterea capacității de diagnostic, prevenire și control al infecțiilor nosocomiale;
  • Realizarea unui sistem eficient de raportare a infecțiilor nosocomiale;
  • Îmbunătățirea activității de supraveghere și limitarea rezistenței bacteriene la antimicrobiene în mediul spitalicesc;
  • Reducerea consumului excesiv și nejustificat de antibiotic.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, au fost stabilite o serie de direcții de acțiune, prevăzute în 3 pachete de activități – legislativ, organizatoric, investiții:

  • Elaborarea și aprobarea actelor normative necesare coordonării domeniului la nivel național;
  • De asemenea, va fi demarat un plan de investiții care să îmbunătățească/ standardizeze dotarea laboratoarelor de microbiologie și a SPCIN din cadrul unităților sanitare implicate în program.
  • Organizarea sesiunilor de instruire a personalului implicat în activitatea de prevenire, supraveghere, diagnostic și control al infecțiilor nosocomiale din cele 112 unități sanitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here