După serialul despre Serviciul Român de Informații, în care v-am prezentat și explicat cele mai dezbătute mituri care planează în jurul acestei instituții, am lansat și un serial despre Serviciul de Informații Externe, de departe cea mai misterioasă și performantă instituție din România care activează în zona „serviciilor”.

Puteți reciti serialul „Misterele SRI” aici!

Astăzi vă dezvăluim faptul că și Serviciul de Informații Externe, ca orice altă instituție din Românie, este supus unor verificări din partea altor Ministere. Deși se crede că nimeni “nu-și bagă nasul” în treburile SIE, astăzi aflăm că ANAF îi verifică și pe aceștia ca pe orice altă societate.

Activitatea Serviciului de Informații Externe este organizată și coordonată de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Directorul SIE prezintă CSAT, anual sau ori de câte ori se impune, rapoarte referitoare la modul de îndeplinire de către Serviciu a atribuțiilor care îi revin. Controlul asupra activității SIE este exercitat de Parlamentul României, prin Comisia parlamentară specială, cu respectarea secretului asupra mijloacelor și surselor de informare. Controlul parlamentar are ca obiectiv verificarea concordanței activității Serviciului de Informații Externe cu Constituția României și cu politica statului român. În exercitarea atribuțiilor care îi revin, comisia solicită SIE, prin intermediul directorului acestuia, documente, date și informații și poate audia persoane în legătură cu problemele analizate. Pe linie financiară, activitatea Serviciului de Informații Externe este controlată de Ministerul Finanțelor Publice, care exercită controlul financiar preventiv delegat, și de Curtea de Conturi, prin controlul ulterior al execuției bugetului de venituri și cheltuieli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here