Sute de reclamații au făcut ploieștenii în perioada 2016-2017 în legătură cu invaziile de căpușe, țânțari și viespi. Primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, negocia pe ascuns rezilierea contractului pe motiv că valoarea estimată a fost depășită. În tot acest timp, încă din iulie 2016 Agenția Națională pentru Achiziții Publice informa în scris Primăria Ploiești că în ceea ce privește contractul dintre Primăria Ploiești și firma Coral care asigură dezinsecția și deratizarea în oraș depășirea valorii estimate nu este ilegală.
Un om a murit în această perioadă și multe persoane au fost înțepate de țânțari și viespi sau mușcate de căpușe.

 

Virusul West Nile (Zika) la Ploiești?!

August 2016. Direcția de Sănătate Publică a emis un avertisment prin care sfătuiește oamenii să se ferească de țânțari, întrucât aceștia răspândesc virusul West Nile (Zika), ale cărui efecte pot duce până la deces. O femeie din Urziceni a murit după ce a fost înțepată de țânțari și a fost contaminată cu acest virus. La Ploiești, este aproape doar o chestiune de timp până la primul caz de acest gen, dat fiind faptul că nu s-a mai făcut dezinsecție încă din luna octombrie a anului 2015.

 

Primele victime ale țânțarilor

18 august 2016, www.actualitateaprahoveana.ro.
”Mă numesc Radu Cristian, locuiesc în Ploiești, în zona Piața Anton. Copilul meu este bolnav de două zile. Am avut și eu aceleași simptome înainte. A căzut și soția la pat. Copilul nu poate să se ridice, are febră, varsă, nu poate să se ridice în picioare. Are vârsta de șase ani. Este țânțarul negru, cu dungi albe. Acesta este purtător de virus Zika. Întâi am sunat, m-au trimis dintr-o parte în alta, am nimerit la RASP, iar de acolo mi s-a spus să iau legătura aici că s-au blocat plățile la dezinsecție”, reclamă ploieșteanul.

Conform atenționării publicate de DSP, perioada de risc pentru răspândirea virusului West Nile este până în octombrie. Manifestările sunt febră, dureri de cap, anorexie, greață, vărsături și înroșirea tegumentelor. În cazul persoanelor în vârstă, dar și în cazul celor cu o imunitate scăzută, pot apărea manifestări neurologice care pot duce la deces. Medicii sfătuiesc evitarea contactului cu țânțarii, lucru imposibil la Ploiești!
Ploieștenii sesizează apariția țânțarilor, Primăria nu reacționează din motive birocratice: contractul cadru cu firma Coral a depășit valoarea estimată.

 

Un om a murit după ce a fost înțepat de o viespe

14 mai 2017. Angajații Parcului Constantin Stere sunt în stare de șoc. Nu mai vor să vină la serviciu după ce un coleg de-al lor a murit înțepat de o viespe. Victima era tatăl a doi copii minori și medicii au încercat timp de o oră să îl resusciteze. Primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, face o conferință de presă prin care anunță că a comandat o intervenție a firmei Coral, câștigătoarea licitației din Ploiești pentru deratizare și dezinsecție, pentru combaterea viespilor.
Ce nu spune primarul Dobre este că tot pe mandatul său, în 2016, în luna iulie, un alt angajat al Parcului Constantin Stere a fost înțepat de o viespe dar a fost transportat de urgență la spital unde medicii i-au salvat viața. La vremea aceea primarul Dobre nu a considerat oportun să comande dezinsecție.

O reacție cel puțin bizară la scurt timp după incidentul cu viespea…
Pe 15 mai 2017, la o zi după decesul angajatului Parcului Constantin Stere, primarul Dobre găsea de cuviință să scrie pe facebook că mai mulți angajați ai Primăriei ”sunt linșați mediatic”, făcând referire la Nicoleta Crăciunoiu, director Direcția Economic, Cristina Herția, arhitect șef – director al Direcției Urbanism și Teodora Marin, city manager.
O altă reacție publică în contradicție cu cea de pe 15 mai 2017 a venit în octombrie 2017 când, în cadrul unei conferințe de presă, Adrian Dobre anunța triumfător că decizia de a o muta pe Nicoleta Crăciunoiu de pe postul de director economic a fost bună, în sensul în care lucrurile au început să se miște pentru binele ploieștenilor cât și pentru bunul mers al lucrurilor din Primărie.

 

Copil, victimă a viespilor

August 2017. Un copil este înțepat de o viespe, tot la Parcul Constantin Stere. Copilul a primit îngrijiri medicale pe loc dar a fost transportat și la spital.
Aproape o sută de sesizări au trimis ploieștenii la RASP, instituția care dă comenzi firmei Coral, dar fără succes. De fiecare dată se invoca depășirea valorii estimate a contractului.

 

Birocrația, în sprijinul insectelor

De ce nu s-a făcut dezinsecție la Ploiești? Motivul invocat de autoritățile locale a fost depășirea valorii estimative a contractului cu SC Coral Impex. De reținut este faptul că firma care asigură dezinsecția și deratizarea acționează doar în baza comenzilor date de Regia Autonomă de Servicii Publice (RASP). Concret, comenzile date de RASP au depășit valoarea estimată a contractului iar Primăria refuza să plătească.
Pentru a clarifica această situație Primăria Ploiești a trimis o adresă la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) în primăvara lui 2016, semnată de viceprimarul cu atribuții de primar Cristian Ganea. ANAP oferă un răspuns în care precizează că depășirea valorii estimate a contractului nu este ilegală. ”În speța dată, apreciem că depășirea valorii contractului de concesiune pentru activitățile de dezinsecție, deratizare, dezinfecție și colectare, transport, neutralizare cadavre de animale de pe domeniul public este întemeiată și se justifică în temeiul unor prevederi a căror posibilitate de aplicare a fost prevăzută încă de la început atât în documentația de atribuire, cât și în contractul încheiat, o astfel de modificare neaducând atingere dispoziților legale în baza căror a fost atribuit contractul respectiv”.
Fiind o perioadă apropiată de alegerile locale pentru Primărie, dezinsecția și deratizarea nu reprezentau priorități la nivelul decizional al autorităților locale. În iulie 2016, noul primar al Ploieștiului, Adrian Dobre, trimitea o altă adresă către ANAP prin care solicita clarificări la răspunsul anterior dat Primăriei. Și de această dată ANAP își susține poziția, precizând că depășirea valorii contractului de concesiune pentru activitățile de dezinsecție nu aduce atingere dispozițiilor legale în baza cărora a fost atribuit contractul respectiv. Din 2016 și până în 2018 situația a fost următoarea: Primăria a refuzat să facă plăți dar RASP a continuat să dea comenzi pe care firma de dezinsecție era obligată să le execute, conform obligațiilor contractuale.

 

Primarul negociază pe șest o sponsorizare pentru dezinsecția școlilor

În perioada iulie 2016- decembrie 2017 au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanții Primăriei și cei ai firmei Coral. Nicoleta Crăciunoiu s-a opus efectuării plăților iar primarul Dobre care putea dispune efectuarea plăților fără viza Direcției Economice s-a rezumat la a solicita de mai multe ori conducerii Coral să rezilieze contractul cu Primăria Ploiești, oferind promisiuni că se va încheia un contract tot cu aceeași firmă.
O ultimă întâlnire între reprezentanții Coral și cei ai Primăriei Ploiești a fost în toamna lui 2017 înainte de deschiderea oficială a anului școlar. Atunci, Dobre a cerut iar celor de la Coral să rezilieze contractul. La fel și Eugen Prună, participant la discuție în calitate de consilier al primarului Dobre, a cerut rezilierea contractului asigurându-i pe cei de la Coral că tot ei vor încheia contract cu Primăria. Patronul Coral, Alexandru Badea, a refuzat propunerea motivând că ANAP a răspuns că nu este ilegală depășirea unei valori estimative a contractului și RASP dă în continuare comenzi pe care firma sa este obligată să le execute. Deschiderea anului școlar reprezintă un motiv de mărire a capitalului politic de aceea primarul Dobre a aceptat o ofertă de nerefuzat: Coral să execute pe cheltuială proprie acțiuni de deratizare și dezinsecție la toate școlile din oraș. ”Am propus atunci ca firma mea să facă gratuit dezinsecția și deratizarea la toate școlile din oraș, parcă 70 de unități de învățământ. Eu derulez un program de responsabilitate socială și pot face legal astfel de acțiuni gratuite, sponsorizări adică.”, a declarat Alexandru Badea.

 

Primarul pune osul la treabă, la propriu! Și Mielul!

Ca o paranteză referitoare la capitalul politic de imagine reprezentat de deschiderea anului școlar, primarul Adrian Dobre a avut grijă ca totul să iasă bine, nefiind ignorată nici curățenia din jurul școlilor.

În grupul whatsapp din care făceau parte mai mulți angajați Rosal a apărut și un anume ”Consilier Ștefan Horațiu”, introdus și prezentat de directorul Rosal Ploiești, Cătălin Ioniță, drept consilierul primarului Dobre. Acest consilier a dat dispoziție angajaților Rosal ca școlile să primească același tratament și i-a anunțat din timp la care unități de învățământ va merge primarul Dobre.

 

 

 

În realitate, din informațiile noastre, consilierul Ștefan Horațiu (foto) nu lucra nici la primărie nici la Rosal, fiind doar un apropiat de-al primarului Dobre și membru PNL, Ștefan Horațiu Nica zis Mielul. Un personaj care era văzut deseori în Primărie șușotind cu Dobre. Nu știm cum de acest personaj a ajuns să comande programul de curățenie din Ploiești în contextul în care legea prevede că aceste atribuții revin doar RASP-ului.

Același personaj, Mielul (foto-bărbatul din stânga), este indicat de mai mulți angajați Rosal ca fiind protagonistul unui scandal întâmplat acum câteva luni într-o noapte, pe o stradă din centrul Ploieștiului. Atunci, mai mulți angajați Rosal au fost înjurați de un ploieștean (foto, bărbatul din dreapta), pe motiv că fac gălăgie când cară tomberoanele de gunoi noaptea. După ce ploieșteanul i-a înjurat le-a spus că vor avea probleme cu primarul, lucru care s-a și întâmplat. La scurt timp au apărut primarul și soția sa, Cătălina Dobre (angajat RASP Ploiești) însoțiți de Ștefan Horațiu Nica. Primarul Dobre le-a cerut angajaților Rosal să plece și să rămână doar șeful lor, inspectorul, iar în momentul în care unul dintre angajații Rosal a spus că nu pleacă pentru că este o zonă unde trebuie să strângă gunoiul și are treabă de făcut, Ștefan Horațiu Nica a început să-l lovească. Surse din administrația locală susțin că în prezent, Mielul este angajat de scurt timp la firma ROSAL.

 

Dosar penal după moartea bărbatului înțepat de viespe

Revenind la situația dezinsecției, potrivit răspunsurilor date de ANAP Primăriei Ploiești, încă din iulie 2016 primarul Dobre știa că pot fi aprobate plățile către firma de dezinsecție. Cu toate acestea, a insistat ca acest contract să fie reziliat în timp ce ploieștenii înfruntau invazii de căpușe și țânțari. RASP evita să dea comenzi până la soluționarea acestui conflict de tip comercial. Birocrația și incompetența au dus la lipsa unor măsuri de prevenire a sănătății publice și din nefericire a trebuit să moară un om pentru ca administrația locală să dea o comandă de dezinsecție.
Referitor la cazul angajatului Parcului Constantin Stere care a murit înțepat de o viespe, Poliția Prahova ne-a comunicat că se fac în continuare cercetări în cauză, fiind înregistrat un dosar pentru ucidere din culpă.
Doi copii minori au rămas fără tată!
L-am sunat și pe primarul Adrian Dobre, vineri, 16 martie 2018, la ora 13.57 pentru un punct de vedere dar așa cum era de așteptat, nu a răspuns și nici nu a sunat înapoi.
Luni, 19 martie, cu ocazia întâlnirii cu presa, un reporter de la ziarul Incomod l-a întrebat pe primarul Dobre dacă a cerut firmei Coral să rezilieze contractul cu Primăria Ploiești. Dobre a confirmat precizând că a cerut patronului Coral încetarea contractului cu acordul ambelor părți. Totodată reporterul i-a cerut primarului Dobre și un punct de vedere referitor la incidentul în care Ștefan Horațiu Nica l-ar fi bătut pe un angajat ROSAL, incident la care primarul ar fi fost martor. Primarul inițial s-a bâlbâit, nu a negat și a spus doar că nu are ce să comenteze.

Iată reacția primarului Adrian Dobre:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here