Pe zidul fostei maternități din Ploiești se află un altorelief pe care este scrijelit mesajul ”Nani, raza mea de soare, pui născut la închisoare”.

Situată în centrul Ploieştiului, pe strada Buna Vestire, fosta maternitate a fost construită în perioada interbelică, prin donaţii de la o familie de oameni înstăriţi ai Ploieştiului, aşa cum au fost ridicate şi alte unităţi medicale din oraş: Spitalul ”Boldescu” şi Spitalul ”Schuller”.

Iniţial, clădirea de pe strada Buna Vestire a funcţionat ca unitate medicală, dar în perioada celui de-al doilea Război Mondial, urgenţele momentului au determinat autorităţile să transforme spitalul în leagăn de copii.

Aici erau aduşi orfanii de război, dar şi copiii născuţi de femeile condamnate la închisoare şi care îşi ispăşeau pedeapsa în temniţele din Prahova. Din păcate nu s-au păstrat prea multe mărturii şi date oficiale despre această clădire emblematică pentru istoria interbelică a Ploieştiului. A rămas drept mărturie doar un altorelief prezent pe zidul exterior al clădirii şi care a fost la un pas să fie sacrificat de muncitorii care au lucrat la reabilitarea spitalului din anul 2013.

Artistul, despre care autorităţile locale nu pot furniza informaţii, surprinde pe zidul clădiri o tânără femeie încătuşată care ţine în braţe un copil mic. Una dintre mâinile femeii mângâie pe cap copilul care pare că plânge, iar lanţul cătuşelor coboară spre spatele micuţului nefericit.

Dincolo de sensibilitatea scenei se remarcă un text scrijelit aparent stângaci, în partea din stânga sus, a lucrării sub o fereastră cu gratii. Textul: ”Nani raza mea de soare, pui născut la închisoare”.

Mesajul misterios, scrijelit stângaci pe marginea altoreliefului, pare o dedicaţie copiilor născuţi în penitenciarele din Prahova şi aduşi în leagănul de copii care a funcţionat, în anii ’40, în clădirea fostei maternităţi de pe strada Buna Vestire din Ploieşti.

Istoricii ploieşteni susţin că acestă lucrare nu are un autor cunoscut, dar cel mai probabil altorelieful a fost dedicat femeilor care năşteau în închisoarea din Ploieşti şi care erau nevoite să-şi abandoneze copiii în leagănul de pe Buna Vestire.

În prezent, la secţia exterioară a Spitalului Judeţean din Ploieşti sunt internaţi pacienţi care suferă de afecţiuni psihice, dermatologie sau boli digestive.

Până spre sfârşitul anilor ’80, în clădirea de pe strada Buna Vestire a funcţionat maternitatea oraşului. În anul 1986, municipalitatea a inaugurat Spitalul de Obsterică Ginecologie, una dintre cele mai mari unităţi medicale cu monospecialitate din România.

Adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here