Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Brașov și cel al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc au fost reținuți de procurorii DNA alături de alte zece persoane în dosarul privind mita din unitățile sanitare  Covid, anunță Digi 24

Cei doi manageri sunt acuzați de implicare în atribuirea frauduloasă a unor contracte prin care unitățile pe care le conduceau ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

Cei doi manageri de spital reținuți pentru 24 de ore sunt Ionescu Ramona Delia – manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, acuzată de abuz în serviciu – și Lukacs Antal – manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și cumpărare de influență.

În dosar a mai fost reținut Kadas Iluna Marius Andrei, la  la data faptelor consilier județean și președinte al comisiei pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Județean Brașov; președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, acuzat de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu.

 În dosar i se mai aduc acuzații lui Mirică Emanoil, ofițer de poliție în cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov, cercetat pentru trafic de influență, luare de mită, folosirea informațiior care nu sunt destinate publicității și compromiterea intereselor justiției.

Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă.

În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

În perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, Kadas Iluna Marius Andrei ar fi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul managerului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.

În 8 februarie 2020, spitalul a încheiat cu societatea omului de afaceri un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei).

Ulterior, în 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus.

Din probele administrate până în prezent a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-a realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a suspecților Ionescu Ramona Delia, Olaru Oana Gabriela și Nedelea Gheorghe, având în vedere că investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent, a constatat DNA.

Procurorii anticorupție au dispus, în prezenta cauză, efectuarea unor activități procedurale de către ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operațiuni Speciale Brașov.

În acest context, Mirică Emanoil a comunicat date din anchetă omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală, în schimb primind de la acesta bani, produse alimentare și intervenții stomatologice.

CITEȘTE mai multe AICI

1 COMENTARIU

  1. Sper sa continue activitatea de control al DNA și în judetul Prahova la SJUP,că sigur va găsi mari nereguli la fostul Presedinte CJ, fostul Manager al SJUP de tristă amintire ,și alcolitii săi ,sefii achizitii,administrativ,financiar contabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here