fbpx
luni, martie 4, 2024
spot_img

Moartea neașteptată a unei avocate din Prahova trimite din nou anchetatorii la Spitalul Județean Ploiești

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Pe 12 aprilie, ora 13.29, medicul Lidia Râjnoveanu, fostul director al Spitalului din Azuga, anunța pe Facebook moartea neașteptată a Iuliei Steriu, o cunoscută avocată din Bușteni. Femeia, în vârstă de 50 de ani, s-a stins la secția de neurologie a Spitalului Județean de Urgență din Ploiești. Medicul Lidia Râjnoveanu, o apropiată a avocatei, menționa într-un comentariu că decesul Iuliei Steriu ”este o tristete și o mare eroare medicală”.

 - Ziarul INCOMOD

- Reclamă -

Nu este clar deocamdată dacă femeia din Bușteni a fost răpusă de o culpă a medicilor care au tratat-o în ultimele zile din viață sau dacă diagnosticul foarte grav a fost cel care i-a adus sfârșitul. Cert este că Direcția de Sănătate Publică Prahova face acum o anchetă.

Moartea fulgerătoare a avocatei din Bușteni s-a petrecut într-un moment de panică generalalizată în spitalele din Prahova și vine la puțin timp de la o altă tragedie care culpabilizează comunitatea medicală din județ. Ne referim la cazul șoferului de TIR din Vălenii de Munte, plimbat între cinci spitale din trei orașe până și-a dat ultima suflare, fără să primească un tratament pentru pancreatita de care suferea. În cazul lui, medicii s-au temut că are COVID-19 și au ezitat să-l trateze de urgență așa cum impunea diagnosticul. L-au pus în schimbă să completeze formulare peste formulare, în loc să-l trimită în sala de operație. În cazul șoferului din Vălenii de Munte se face acum inclusiv o cercetare penală pentru uchidere din culpă.

Este evident că această criza generată de pandemia de coronavirus a modificat total protocoalele pe care trebuie să le respecte medicii în contact cu un pacient care are simptome ce se înscriu în definiția de caz COVID-19. Acum nu mai contează dacă pacientul care se adresează spitalului a călătorit sau nu într-o țară ”roșie”, dacă se prezintă la Urgențe cu febră este catalogat drept suspect de COVID-19 și tratat ca atare.

- Reclamă -

Iulia Steriu a apelat prima dată la ajutorul medicilor din Sinaia. A ajuns la Spitalul Orășenesc în noaptea de 2 spre 3 aprilie. Acuza dureri acute de cap și dificultăți la respirație, în plus avea febră. Nu călătorise recent în afara țării.

”Avea toate elemente, mai puțin călătoria într-o țară străină, care să ne determine pe noi să considerăm că pacienta este suspectă de COVID-19”, declarat Mariana Miu, managerul Spitalului din Sinaia.

Tocmai pentru că avea simptomele specifice bolii provocate de coronavirus, Iulia Steriu a fost internată în izolatorul spitalului unde a fost consultată de un medic echipat cu mască, mănuși și combinezon. Conform noului protocol impus de ordinanțele militare, pacientei i se prelevează probe pentru testul de COVID-19. Rezultatul vine prin Direcția de Sănătate Publică în data de 5 aprilie, adică după 72 de ore de la testare, conform informațiilor oferite de managerul Spitalului Orășenesc Sinaia. În tot acest timp, pacientei i se fac analize și primește tratament simptomatic: ”antivirale, antibiotic cu spectru larg și antipiretice”, potrivit managerului spitalului. Medicii elimină așadar boala provocată de coronavirus și suspectează un diagnostic la fel de grav. Confirmarea suspiciunilor nu putea fi obținută însă la Spitalul Sinaia pentru că o unitate medicală de acest nivel (orășenesc) nu are aparatură medicală performantă (computer tomograf). Se cere tranferul la Spitalul Județean din Ploiești unde Iulia Steriu ajunge transportată de Ambulanță în data de 5 aprilie, puțin după ora 20.00.

”Pacienta a plecat de la noi pe picioarele ei și nu avea la acel moment simptome neurologice. Diagnosticul pus de medicii de la noi sau mai bine zis intuit, pentru că noi nu avem aparatura necesară, se apropie de diagnosticul de la Spitalul Județean din Ploiești. Insist să spun că, atâta timp cât a fost internată la Sinaia, pacienta a primit tratament și i s-au făcut investigații medicale, iar aceste informații le putem dovedi cu documente”, a explicat Mariana Miu.

- Reclamă -

Ajunsă la Spitalul din Ploiești, femeia este internată la secția de neurologie și urmează o serie lungă de investigații medicale, potrivit explicațiilor oferite de Iulian Șerpescu, juristul Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

”Pacienta s-a prezentat la Spitalul Județean în data de 5 aprilie, iar decesul s-a înregistrat în data de 12 aprilie, timp în care i s-au făcut destul de multe investigații pentru confirmarea diagnosticului. În momentul internării la UPU i s-a făcut CT, apoi când a fost dusă pe secție i s-a făcut RMN cerebral, a fost consultată de un medic infecționist și de un neurolog”, a precizat Iulian Șerpescu.

Diagnosticul intuit de medicii de la Spitalul din Sinaia și confirmat în urma investigațiilor medicale de la Ploiești a fost de meningoencefalită virală, adică o inflamațtie a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Este o afecțiune extrem de gravă și doar 30 la sută dintre pacienți răspund la tratament, iar cei care supraviețuisc rămân în cele mai multe cazuri cu tulburări grave de comportament, conform explicațiilor oferite de reprezentanului Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

Moartea avocatei din Bușteni vine la doar două săptămâni de la o altă tragedie care a implicat medici din cinci spitale din Prahova. Un tânăr șofer de TIR, de doar 25 de ani, a murit după ce a fost plimbat prin cinci spitale din Vălenii de Munte, Ploiești și Câmpina. Bărbatul avea pancreatită, dar medicii s-au ferit să-l trateze, invocând aceeași suspiciune de COVID-19 și protocoale confuze pe care parte dintre cadrele medicale le-au interpretat după bunul plac. Acest caz, al tânărului din Vălenii de Munte, are implicații penale. Există dosar de ucidere din culpă, iar ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

În ceea ce privește decesul avocatei Iulia Steriu, ancheta din punct de vedere medical este abia la început. Nu este clar încă dacă moartea pacientei a fost provocată de o culpă a doctorilor sau dacă diagnosticul atât de grav i-a adus sfârșitul femeii.

Premoniție sau nu, într-unul dintre ultimele mesaje postate pe pagina persoanlă de Facebook, Iulia Steriu pare că și-a presimțit sfârșitul. În data de 18 februarie 2020, avocata din Bușteni scira: Şi uite asa, am ajuns şi la o jumătate de veac! Mulţi nu au avut acest privilegiu! Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că m-a iubit, pentru ce mi-a dat şi pentru ce nu mi-a dat. În toată viata mea, m-am bazat doar pe mine însămi, nu mi-am permis să cad decât atât cât să mă pot ridica, singura. Am învăţat să fiu o luptătoare şi să îmi protejez sufletul de toate rănile, am învăţat să mă apăr, am învăţat să cunosc oamenii şi să nu mă las înşelată de aparenţe, am învăţat să spun ce gândesc, chiar dacă, uneori, acest lucru mi-a făcut rău, am învăţat că nu pot fi pe placul tuturor şi nici nu vreau. Am încercat să fiu un om bun şi drept, în tot ce am facut, chiar dacă nu am reuşit, de fiecare dată şi sper să rămân aşa, câte zile mi-au mai rămas. Uneori, simt ca am trăit destul, că am obosit să mai lupt cu mine, cu viaţa. Sper doar că Dumnezeu să mă ţina sănătoasă, pentru  - Ziarul INCOMODcât voi mai fi în aceasta lume.

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. Ce nu spune dna manager este ca au tinut-o de joi noaptea pana duminica la ora 9,30 si de abia atunci i-au prelevat probe pentru testul Covid, dupa aproape 3 zile. Ar putea sa ne raspunda care a fost motivul pentru care de abia dupa 3 zile?
    Si ce nu mai spune este faptul ca Iulia se prezentase si cu o luna in urma, mai precis pe 3 si 4 martie cu aceleasi simptome , i-au facut morfina si, pentru ca nu a vrut sa se duca la Ploiesti, stiind ca renumele Ploiestiului este ca de acolo se vine numai in sucriu, au pus-o sa dea declaratie pe proprie raspundere, ca sa fie acoperiti si au trimis-o acasa. Poate, daca de atunci un medic, oricare ar fi fost el, i-ar fi spus: femeie mori daca nu te duci sau macar sa o indrume catre niste analize amanuntite la un alt spital, Iulia ar fi trait si astazi, pentru ca din 03.03 pana in 12.04 este totusi o luna. Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Angajații din Loteria Română vor protesta la Ministerul Finanțelor, reclamând scăderea cu peste 10% a veniturilor

Angajații din Loteria Română vor organiza în această săptămână mai multe acțiuni de protest în fața Ministerului Finanțelor, reclamând...
spot_img
Sari la conținut