fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Motivul stupid pentru care singurul oraș din Prahova a rămas fără viceprimar la trei luni de la alegerile locale

Citește Și

- Reclamă -

Municipiul Câmpina nu are viceprimar deși au trecut trei luni de la alegerile locale. Reprezentanții partidelor de dreapta (PNL, USR, PLUS și PMP) nu au ajuns încă la a o înțelegere cu privire la desemnarea, respectiv susținerea unui candidat pentru această funcție. Aceștia și-au jusitifcat gestul acuzând lipsa de transparență a primarului independent, Alin Moldoveanu, care nu a făcut publice atribuțiile pe care le va avea viceprimarul municipiului Câmpina. Au recunoscut însă că nici nu au ajuns la o înțelegere cu privire la desemnarea unui candidat pentru funcția disputată care să reprezinte ”dreapta” locală.

În timpul ședinței de Consiliu Local, orgaizată miercuri, 23 decembrie, consilierii locali ai PNL, USR și PMP au preferat să părăsească sala de ședințe decât să participe la votul pentru alegerea viceprimarului.

- Reclamă -

Codul Administrativ în vigoare nu obligă primarul să anunțe ce atribuții va avea viceprimarul înainte ca acesta să fie ales de către consilierii locali. Primarul deleagă, prin dispoziție, atribuțiile ce îi sunt conferite de lege și alte acte normative viceprimarului. Aceste atribuții pot fi modificate în timpul mandatului ori de câte ori primarul consideră necesar.

Cum sunt împărțite mandatele în CL Câmpina

Consiliul Local Câmpina are 19 locuri de consilieri locali. În urma rezutlatului alegerilor din 27 septembrie, mandatele au fost împărțite astfel:

- Reclamă -
  • 6 mandate Alianța USR PLUS PNL
  • 4 mandate Alianța pentru Prahova (PSD Pro România PPU-SL)
  • 3 mandate PMP
  • 3 mandate Partidul Verde
  • 2 mandate Partidul Oamenilor Liberi (POL)
  • 1 mandat – consilier independent

Pentru a avea majoritate în CL Câmpina este nevoie de zece voturi. Dat fiind numărul mare de partide reprezentate în acest for al administrației publice câmpinene, această majoritate nu a fost stabilită încă în urma negocierilor între liderii formațiunilor locale, respectiv județene.

Se vorbește despre o alianță, la nivel de consilu local, a partidelor de dreapta: PNL, USR, PLUS, PMP. Chiar și așa acestei alianțe îi lipsește un vot pentru a avea majoritate absolută.

În acest context, desemnarea unui candidat pentru funcția de viceprimar al municipiului Câmpina s-a lăsat așteptată. În ajun de Crăciun însă, primarul Alin Moldoveanu a fost înștiințat de către o parte dintre consilierii locali că negocierile pentru desemnarea candidaților pentru postul de vice au luat sfârșit și se poate iniția proiectul privind alegerea viceprimarului.

Cine a intrat în cursa pentru funcția de viceprimar al municipiului Câmpina

- Reclamă -

Trei candidați au intrat în cursa pentru funcția de viceprimar al municipiului Câmpina: Livia Lupu (PSD), Cosmin Raț (POL) și independentul Costel Filip. Doar Livia Lupu are experiență în administrația publică locală, ceilalți doi sunt la primul mandat de consilier local.

Fugarii

Cu puțin înainte de momentul votului, s-a cerut o pauză de consultări. La final, au părăsit sala de ședințe și nu au mai participat la vot trei consilieri USR, trei consilieri ai PMP și un consilier al Partidului Verde.

Proiectul privind alegerea viceprimarului nu a fost restras de către inițiatorul lui, primarul Alin Moldoveanu. Chiar și în absența celor care au ales să iasă din sala de ședințe, în CL era cvorum (jumătate plus unu dintre consilierii aleși).

Niciunul dintre candidați nu a primit suficient de multe voturi pentru a fi desemnat viceprimar al municipiului Câmpina.

Atfel, al doilea municipiu al județului Prahova rămâne fără viceprimar. Nu este clar deocamdată cât timp administrația publică locală va funcționa în acest mod. Primarul în funcție nu este obligat de lege să aibă pe parcursul mandatului un viceprimar. Primarul este singurul care poate iniția proiectul de hotărâre privind alegerea viceprimarului.

Unde au greșit consilierii locali care au părăsit sala de ședințe

Pentru a explica acest aspect ne raportăm exclusiv la Codul Administrativ care reglementează, nu neapărat clar, obligația de a fi prezenți la ședință și de a-și motiva absența.

Art. 137  – Cvorumul şedinţelor consiliului local

  • Şedinţele consiliului local se desfăşoară legal în prezenţa majorităţii consilierilor locali în funcţie.
    (2) Prezenţa consilierilor locali la şedinţă este obligatorie, cu excepţia cazului în care aceştia absentează motivat. Absenţa este considerată motivată dacă se face dovada că aceasta a intervenit din cauza:
    a) unei boli care a necesitat spitalizarea sau a unei stări de sănătate pentru care s-a eliberat certificat de concediu medical;
    b) unei deplasări în străinătate;
    c) unor evenimente de forţă majoră;
    d) în cazul unui deces al soţiei/soţului consilierului local sau al unei rude de până la gradul al II-lea al consilierului local ales ori a soţului/soţiei acestuia, inclusiv.
    (3) Consilierul local care absentează nemotivat de două ori consecutiv la şedinţele consiliului local este sancţionat, în condiţiile art.233.
    (4) Consilierii locali sunt obligaţi să îşi înregistreze prezenţa în evidenţa ţinută de secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativteritoriale.
    (5) Consilierul local care nu poate lua parte la şedinţă este obligat să aducă la cunoştinţă această situaţie secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale.

Consilierii locali câmpineni care au părăsit ședința nu și-au motivat absența de la votul unui proiect. Aceștia au fost însă prezenți și au votat la celelalte proiecte aflate pe ordinea de zi. Codul adminisrtrativ nu explica în clar dacă prezența la o ședință a Consiliului Local înseamnă de la începutul ei și până la finalizarea tuturor discuțiilor.

Pretențiile USR neacoperite de lege

Pretențiile consilierilor USR care au solicitat transparență din partea primarului privind atribuțiile care îi vor reveni viceprimarului înainte ca acesta să fie ales nu sunt acoperite de cadru legal.

Codul Administrativ și nici o altă lege nu prevăd ca un primar ales să anunțe public, înainte de desemnarea viceprimarului, ce atribuții va avea acesta. Nici președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu și nici primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, nu au făcut acest lucru.

Cristian Apostol (stânga), vicepreședintele CJ Prahova din partea USR și Adrian Pițigoi, administratorul public al județului, au participat la ședința de Consiliu Local în care ar fi trebuit ales viceprimarul municipiului

 - Ziarul INCOMOD

 

Contactat telefonic, Cristian Apostol, vicepreședintele CJ Prahova din partea USR, a recunoscut că nici el nu a știut dinainte de a fi numit în funcție ce atribuții va avea.

Atât Cristian Apostol, cât și Adrian Pițigoi, prim vicepreședinte al PMP Prahova, administratorul public al județului, au fost prezenți la ședința de Consiliu Local din data de 23 decembrie, când ar fi trebuit să se aleagă noul viceprimar al municipiului Câmpina.

Cei doi lideri ai formațiunilor politice amintite au participat la consultările cu colegii de partid înaintea votului pentru desemnarea viceprimarului. Imediat după discuțiile cu șefii de partid, consilierii locali ai USR și PMP au părăsit sala de ședințe și nu au mai participat la vot.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Poliția Prahova angajează conductor de câini

Poliția Prahova a anunțat că scoate la concurs un post de conductor de câini.Termenul de depunere dosar pentru postul...
Sari la conținut