Mircea Petrescu s-a stins din viață la 87 de ani, acesta fiind membru de onoare al Academiei Române și unul dintre cei mai apropiați prieteni ai poetului Nichita Stănescu.

Mircea Petrescu s-a născut pe 8 mai 1933 la Florești, în Prahova și a absolvit în 1952 Colegiul I. L. Caragiale ca șef de promoție. Cinci ani mai târziu a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Institutului Politehnic din București, iar în 1963 și-a dat doctoratul la Institutul Energetic din Moscova.

În perioada 1969-1990 a fost cercetător și profesor vizitator la Universitatea California, Berkeley, Departamentul de inginerie electrică și știința calculatoarelor.

Potrivit Wikipedia, Mircea Petrescu are la activ peste 120 de lucrări de specialitate, opt manuale — în domeniile proiectării asistate de calculator a circuitelor electronice integrate, sintezei automatelor secvențiale, sistemelor de prelucrare a informației (terminale inteligente, echipamente pentru prelucrări grafice), bazelor de date relaționale.

În 1983, acesta a primit Premiul “Traian Vuia” al Academiei Române.

Academicianul Mircea Petrescu a făcut parte dintr-o generație de aur a Liceului “Ion Luca Caragiale” Ploiești, fiind coleg și bun prieten, printre alții, cu poetul Nichita Stănescu și dr. Alfred Mertl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here