Situaţie critică în administraţia ploieşteană, după ce bugetul firmei de transport public a municipalităţii nu a primit avizul Direcţiei Juridice a Primăriei şi nu a putut fi aprobat. Neaprobarea unui buget ar echivala cu eliminarea, de la 1 iulie, a tuturor gratuităţilor, avertizează conducerea Transport Călători Express Ploieşti. Problemele pleacă de la faptul că, în bugetul local pe acest an, autorităţile au aprobat o sumă aproape la jumătate faţă de necesarul din alţi ani pentru acoperirea acestor subvenţii acordate pentru pensionari, veterani de războim, revoluţionari sau elevi. În încercarea de a debloca situaţia, reprezentanţii Primăriei şi ai operatorului s-au întâlnit astăzi, fără mari succes, urmând să mai poarte o discuţie şi marţi, cu o zi înainte de şedinţa Consiliului Local în care se doreşte discutarea bugetului pe 2018 al TCE.

Confruntată cu probleme financiare după pierderea unor litigii istorice avute cu ANAF-ul şi Serviciul Public Finanţe Locale, plecate tot de la modul în care Consiliul Local a acordat subvenţiile pentru diferite categorii de călători, firma de transport a municipalităţii a primit în acest an o nouă veste proastă, după ce primarul a propus o alocare substanţial diminuată faţă de cea din 2017. Fără această diferenţă de bani, toate calculele arată că societatea va încheia 2018 pe pierdere. Or, în bugetul anual propus, conducerea TCE a previzionat, la încasări, întreaga sumă necesară, deci, automat, mai mult decât e trecut în bugetul local. Acesta este şi principalul motiv pentru care proiectul nu a primit viza de la Direcţia Juridică, reprezentanţii acestei structuri sugerând creionarea unui buget care să fie din start pe pierdere.

În şedinţa derulată luni în Palatul Administrativ, reprezentanţii executivului local şi ai TCE s-au întâlnit pentru a căuta soluţii, pentru moment fără mari rezultate. Directorul TCE, Alexandri Nicolae, a respins propunerea unui buget pe minus, amintind că societatea a încheiat anul 2017 pe zero şi că a luat măsuri importante în ultima perioadă pentru eficientizarea activităţii şi reducerea cheltuielilor. Dacă sumele alocate de la bugetul local nu vor fi majorate, societatea a anunţat că nu va mai oferi transport gratuit pentru categoriile vizate, cum ar fi pensionarii sau elevii, şi că le va solita să îşi achite călătoriile începând cu data de 1 iulie. “Eu nu pot să îmi asum un buget pe pierdere. Consiliul Local trebuie să ia o decizie cu privire la subvenţia alocată în acest an, altfel există riscul să oprim transportul gratuit de la 1 iulie”, a afirmat directorul TCE, care a prezentat şi o parte din problemele cu care se confruntă societatea, în mare măsură generate tot de subfinanţare, cum ar fi lipsa de investiţii în material rulant sau lipsa unor terminale la marginea localităţii dincolo de care firmele de transport interjudeţean să nu mai aibă acces. “Nu putem să facem performanţă cu nişte hârburi. Ultima achiziţie de autobuze noi a fost în 2005. Au mai fost aduse, între timp, şi acele troleibuze second hand, care ne creează mari probleme, fiind mari consumatoare de energie, pe lângă faptul că acel model nu se mai fabrică şi nu se mai găsesc piese. Şi cu trecerea unor autobuze pe GPL am avut probleme. Dacă cineva se gândeşte că va salva această societate doar pe spinarea reducerilor de personal este o greşeală. Salariul mediu net la nivelul TCE este de 2.378 de lei, comparativ cu alte sectoare de activitate nu putem spune că n-am ţinut situaţia în frâu”, a mai afirmat Alexandri Nicolae în timpul şedinţei de lucru de luni.

sursa: telegrama .ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here