fbpx
luni, decembrie 11, 2023
spot_img

Nebuloasele „spitalului fantomă” de la Ploiești. Replici dure ale aleșilor locali la adresa primarului Adrian Dobre

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Ploieștenilor li s-a promis spital municipal, iar edilul-șef, Adrian Dobre, continuă să se laude că va duce proiectul la îndeplinire. Cu toate acestea, nimeni nu cunoaște exact detaliile proiectului, consilierii locali spunând că au auzit simple zvonuri despre ce plănuiește primarul să facă. La ședința Consiliului Local de luni s-a discutat Lista de Investiții pentru anul 2017, prin care primarul Dobre a cerut 20 milioane de lei pentru viitorul spital. Pe nota de fundamentare a proiectului nu există nicio explicație care să lămurească concret pentru ce sunt banii și, mai mult decât atât, primarul nu s-a prezentat la ședință pentru a le explica, într-un final, consilierilor care este planul pentru acest proiect.

Am fost lămuriți parțial de viceprimarul Cristian Ganea, care ne-a explicat că cele 20 milioane de lei au fost solicitate de primar pentru studiul de fezabilitate al proiectului. Alte detalii, însă, despre mult „trâmbițatul” spital, nici viceprimarul nu a putut oferi, întrucât la rândul său spune că nu a fost lămurit de către primarul Dobre.

- Reclamă -

„Au cerut banii pentru studiul de fezabilitate. Dobre a anunțat că întreaga investiție a spitalului va costa aproximativ 60 milioane de euro, asta a considerat el ca și primar că va trebui pentru început. Mai departe se va vedea. Nu am niciun detaliu, decât că vrea să facă un spital. Alte detalii, adresă, dimensiuni, nu am văzut niciun studiu de pre-fezabilitate, n-am văzut absolut nimic. Au fost discuții pentru o locație pe strada Torcători, unde e unitatea militară, după aceea am aflat că pe strada Cosminele, deci nici ei nu știu sigur unde vor să-l facă, n-am înțeles, de aceea la ședință am cerut o pauză de consultări, să încercăm să ne lămurim, dar n-am reușit. Dar pentru ca cetățenii orașului să nu spună că ne opunem construirii spitalului, am lăsat lucrurile să avanseze, dar banii aceia pot fi oricând luați prin rectificare bugetară în cazul în care se consideră că nu se cheltuie. Oricum există varianta să primească refuz de la bancă pentru acest proiect pentru că nu a depus niciun studiu de fezabilitate sau de pre-fezabilitate.”, a declarat pentru ziarul Incomod viceprimarul Cristian Ganea.

Am încercat să primim lămuriri de la președintele Consiliului Județean, Bogdan Toader, care la rândul său a fost uimit de suma mare de bani cerută de primarul Dobre pentru un studiu de fezabilitate. Președintele Consiliului Județean a explicat că de regulă un studiu de fezabilitate, alături de proiectul tehnic, costă maxim 3% din valoarea întregului proiect, adică 8 milioane de lei, comparat cu 20 milioane cât a calculat edilul-șef al municipiului. În plus, Toader a spus că nu este ilegal că primarul nu și-a susținut proiectul, dar a fost imoral să nu explice pentru ce sunt acei bani, concret.

„Există o diferență între Consiliul Județean și Consiliul Local, faptul că președintele CJ este și consilier și are drept de vot, primarul nu are drept de vot, putea să nu vină la ședință, dar să-i susțină altcineva proiectul, un consilier personal, era același lucru dacă venea un consilier personal să-i susțină acest proiect pe ordinea de zi. Eu am discutat cu dânsul, iar eu i-am spus că suma este destul de mare pentru un SF, adică 4 milioane de euro, aproape 5, pentru un SF pentru care deocamdată nu avem nicio certitudine, nicio analiză, avem un studiu de pre-fezabilitate care ne spune că ar costa aproximativ 59 milioane de euro. Normal nu este, poate este mai mult imoral, decât ilegal. Ilegal nu este, că poate să nu vină, dar în mod normal dacă dorea să treacă acel proiect și era important, trebuia să vină să și-l susțină. Nu s-a consultat cu mine, dar nu are de ce, pentru că gândirea acestui spital este de a uni cele două spitale din subordinea primăriei, cel municipal, Schuller, și cel de pediatrie, într-o locație nouă, la alegerea dânsului. Nu a discutat, eu pur și simplu văzând suma alocată i-am adresat întrebările, pentru că consilierii locali PSD mi-au spus că vrea să aloce 20 milioane. Mi s-a părut și mie o sumă destul de mare, m-am dus și eu să cer informații, am discutat cu dânsul, iar răspunsul este că își dorește să construiască acest spital, pe Torcători am înțeles. Mi s-a părut destul de mare doar pentru un SF această sumă. Un SF în mod normal, o proiectare SF, plus PT (proiect tehnic) ar trebui să însemne undeva la 3% din valoarea întregului proiect, între 1.5 și 3%. Dacă facem calculul, ar însemna 1.8 milioane euro, cam atât ar însemna în mod normal toate studiile, SF plus PT.”, a explicat președintele Consiliul Județean Prahova, Bogdan Toader.

- Reclamă -

Reporterii ziarului Incomod au discutat și cu doi consilieri locali, pentru a afla dacă există totuși persoane care au primit de la primarul Dobre mai multe detalii pe marginea acestui subiect. Consilierul local George Botez a fost extrem de tranșant în discuție și a declarat că avem, probabil, la Ploiești cea mai slabă administrație locală din ultimii 200 de ani.

„Nu a discutat cu mine, bănuiesc că nici cu ceilalți colegi, pentru că toată lumea era nelămurită, dar am considerat că alocarea sumei nu înseamnă neapărat și cheltuirea ei. Nu știu dacă este numai pentru studiul de fezabilitate, pentru că nu ne-a prezentat nimeni vreo structură a ceea ce se dorește a se cheltui. Mă abțin să fac vreun comentariu, pentru că dacă îl fac iar îmi spune că am ceva cu el. Eu întotdeauna când am avut ceva de spus, am spus, de data asta prefer să mă abțin, pentru un motiv foarte simplu, nu mi s-a întâmplat niciodată să-i solicit cuiva să îmi susțină un proiect și eu să lipsesc de la prezentarea lui. Dar se pare că este modul de lucru al domnului primar, întotdeauna studiază, face comisii și problema mare în realitate nu este aceea că a lipsit domnul primar, ci că oamenii pe care i-a lăsat în locul domniei sale nu au fost capabili să lămurească consiliul și asistența nici măcar unde este adresa spitalului, ca să nu mai spun de detalii tehnico-constructive sau de alte lucruri. Este rușinos ce se întâmplă! Este un spital fantomă și cred că discutăm de cea mai slabă administrație din istoria, hai să spunem, de 200 de ani a Ploieștiului.”, a declarat consilierul local George Botez.

În timpul ședinței de luni a luat cuvântul și consilierul local Ștefan Dănescu, încercând să obțină lămuriri despre planurile pe care Dobre le are cu proiectul spitalului. Nu le-a primit nici atunci și nici mai târziu, astăzi, când a fost contactat de reporterii noștri, fiind în continuare nelămurit.

„Poate că domnul primar ne va explica şi nouă ce investiţii intenţionează să facă. Dar nu putem vota ceva şi să admitem că probabil va fi construit un spital în oraşul acesta la un moment dat. Noi am votat pentru că nu suntem împotriva spitalului, din contră, toată lumea își dorește spital, dar nu putem vota pe ceva probabil. Probabil că se va face acolo, probabil că se va face dincolo, nu există o locație clară, nu există o strategie clară. De fapt nu există nicio strategie a aparatului administrativ la acest moment pe acest subiect.”, a declarat consilierul local Ștefan Dănescu pentru ziarul Incomod.

- Reclamă -

Reporterii noștri au încercat să obțină un punct de vedere și de la cel care deține toate răspunsurile, dar primarul Adrian Dobre nu a răspuns la telefon până la ora publicării acestui material.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

A doua ședință de CL boicotată de consilierii. Bugetele mai multor instituții nu pot fi rectificate

Vineri, 8 decembrie, Consiliul Local a fost convocat pentru aprobarea mai multor proiecte de rectificare bugetară, dar și pentru...
spot_img