Foto cu caracter ilustrativ

După tragedia petrecută pe 5 februarie pe Centura de Vest a Ploieștiului, când un autobuz de persoane a intrat în coliziune cu o auto-basculantă de nisip, cinci persoane decedând, iar 28 ajungând la Spitalul Județean de Urgență, organele de control în domeniu au intensificat verificările făcute la firmele de transport persoane din județ.

Controalele au început încă de săptămâna trecută, fiind efectuate de Consiliul Județean (CJ) Prahova în colaborare cu Poliția Rutieră. Fiecare instituție are atribuții de control pe aspecte diferite – Consiliul Județean poate verifica dacă transportatorii respectă condițiile impuse prin caietul de sarcini în baza căruia au câștigat licitațiile. Întrucât luni a reînceput școala, controalele au fost cu atât mai multe în ultimele trei zile, inclusiv astăzi.

Principalele nereguli depistate de personalul Consiliului Județean au fost acelea că transportatorii înlocuiau mașinile de pe traseu, fără a anunța acest lucru. Conform contractelor încheiate între firmele de transport și CJ Prahova, societățile sunt obligate să efectueze cursele cu anumite mașini, care pot fi înlocuite doar în cazul în care apar avarii. Însă, acest lucru trebuie anunțat în prealabil.

“Am avut monitorizări zilnice, inclusiv astăzi am avut un control împreună cu Poliția, s-au dat mai multe sancțiuni și urmează să fie întocmite procesele verbale. În cadrul monitorizărilor zilnice, s-a observat că cele mai multe nereguli au constat în faptul că s-au utilizat mașinile de rezervă fără să fie anunțat acest lucru în prealabil. Din această cauză s-au dat mai multe avertismente. Transportatorii trebuie să înțeleagă că sunt nevoiți să anunțe aceste modificări. Chiar dacă este legal ca mașinile să fie înlocuite, trebuie să ne înștiințeze că le-au schimbat, dar și perioada pe care se ia această măsură, o zi, două, o săptămâna, o lună, după caz. Poliția a verificat mai multe aspecte, noi controlăm doar ce avem în caietul de sarcini. Am aplicat mai multe amenzi contravenționale, dar majoritatea au primit avertisment scris.”, a declarat pentru ziarul Incomod Bogdan Toader, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova.

Reporterii ziarului Incomod au solicitat și Poliției Prahova un raport privind sancțiunile aplicate societăților de transport persoane din județ, iar datele le vom publica de cum ne vor fi furnizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here