*O firmă de servicii funerare din Ploiești deține o capelă fără să aibă autorizația din partea DSP Prahova.

*Mai mult decât atât, se pare că respectiva capelă nu respectă condițiile elementare de amplasament, fiind practic lipită de un aprozar, în proximitatea unor locuințe. 

*Ziarul Incomod a făcut o cerere către DSP Prahova cu privire la aspectele sesizate, solicitând, totodată, comunicarea eventualelor măsurilor legale pentru funcționarea fără autorizație a capelei și pentru nerespectarea condițiilor de amplasament.

*Răspunsul DSP primit pe adresa redacției este de-a dreptul ciudat. Direcția de Sănătate Publică Prahova susține că va verifica criteriile de obținere a autorizației pentru capelă în momentul în care firma de servicii funerare va face o solicitare pentru… obținerea autorizației (!), deși este clar că repectiva capelă funcționează deja.

Un cititor al Ziarului Incomod s-a arătat revoltat de faptul că o capelă care aparține unei firme de servicii funerare din Ploiești se află în imediata vecinătate a unui magazin alimentar de fructe și legume, dar și a unor locuințe.

Ziarul Incomod a verificat la DSP Prahova dacă firma are autorizație pentru funcționarea capelei respective și dacă îndeplinește criteriile de autorizare.

Potrivit DSP Prahova, firma II Mureșanu Ana nu a solicitat niciodată eliberarea unei autorizații sanitare de funcționare a capelei aflate pe strada Buna Vestire.

Cu toate acestea, firma oferă serviciul de capelă clienților, după cum se observă, de altfel, în imaginile primite de la cititor.

DSP Prahova nu a oferit însă și informații concrete privind magazinul alimentar din imediata apropiere și nici nu a specificat dacă va dispune un control la firma amintită, deși Ziarul Incomod a solicitat comunicarea unor eventuale măsuri privind aspectele sesizate.

Ce face DSP?! Nimic cu firma, dar trage de urechi reclamantul!

Răspunsul formulat de Direcția de Sănătate Publică Prahova este de-a dreptul bizar. După ce admite că firma respectivă nu a făcut nicio cerere de eliberare a autorizației sanitare de funcționare pentru capelă, specifică faptul că va verifica criteriile de obținere a autorizației la momentul la care firma va depune la DSP o cerere în acest sens (!)

Mai mult decât atât, în loc să anunțe dispunerea unui control la fața locului, cea mai mare grijă a celor de DSP este să atragă atenția în mod expres că se interzice fotografierea defunctului fără aprobarea aparținătorilor!

Cititorul care a făcut sesizarea a surprins activitatea de la capelă: persoane (unele dintre ele fără mască) aflate la priveghiul unei persoane decedate așezată într-un sicriu descoperit, într-o cameră cu expunere stradală mare (tip vitrină) lipită de un aprozar, cu riscurile epidemiologice aferente pentru vecinătate.

În fapt, fotografiile reprezintă dovada clară că firma care nu are autorizație sanitară pentru capelă asigură astfel de servicii.

Vezi mai jos comunicatul primit de la DSP Prahova:

 

Păstrând același registru, la solicitarea privind enumerarea criteriilor pe care o firmă de servicii funerare care asigură servicii de capelă trebuie să le îndeplinească, DSP Prahova s-a rezumat la comunicarea legilor care reglementează astfel de activități.

Ziarul Incomod a consultat legislația în domeniu. Astfel, potrivit HGR 71/2016, distanța minimă față de locuințe la care poate fi amplasată o astfel de cameră este de minim 20 de metri (foto mai jos).

Iar în cazul de față, capela privată se află la o distanță mult mai mică față de locuință și este și lipită de un aprozar, potrivit persoanei care ne-a sesizat neregulile.

Cine trebuie să facă aceste verificări și să ia măsuri? Direcția de Sănătate Publică Prahova. Ce face DSP? Așteaptă ca firma să vină să ceară autorizația de funcționare (!) și avertizează că nu trebuia făcute fotografiile care dovedesc funcționarea ilegală a capelei…

Așteptăm și noi ca inspectorii DSP Prahova să se miște mai vioi, chiar dacă e frig afară, eventual înaintea apariției unor probleme mai grave privind riscul epidemiologic.

 

 

2 COMENTARII

  1. Nu spun ca e ok sa functioneze fara autorizatie, dar capela din biserica aproape lipita de bloc sau la cativa metri de case, cum sunt mai toate bisericile din cartier au autorizatie DSP? Si cele din cimitire, care sunt niste garaje neincalzite, mai frig ca afars, curent si neigenizate au autorizatie? Si cati morti au voie sa primeasca odata! Ca eu am vazut si 4 in acelasi timp!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here