fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

Nereguli la RASP Ploiești, privind organigrama și schema de salarizare?! Ce spune conducerea instituției

Citește Și

- Reclamă -

Mai multe nereguli din cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploiești ne-au fost aduse la cunoștință de către o sursă din administrația publică locală. Este vorba în principal despre modificări ale organigramei și ale schemei de salarizare făcute după ce conducerea instituției a fost preluată de Zoia Staicu, prin care fondul de salarii a fost majorat.

Reamintim că RASP Ploiești este o instituție subordonată primăriei al cărei rol este acela de a monitoriza prestarea serviciilor publice, practic de a verifica dacă operatorii aflați în relație contractuală cu municipalitatea își desfășoară activitatea corespunzător și, după caz, să confirme sau nu serviciile prestate și facturile emise către primărie de operatorii de servicii publice (curățenie căi publice, iluminat public, dezinsecție, etc).

- Reclamă -

Ziarul Incomod a solicitat un punct de vedere din partea Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești pentru toate neregulile care ne-au fost aduse la cunoștință. Mai jos vă prezentăm atât cele dezvăluite de sursa noastră, cât și răspunsurile RASP.

Zoia Staicu este director al RASP din luna ianuarie. Anterior, a fost șef serviciu dispecerat în cadrul aceleiași instituții.

„Acest serviciu este efectiv Serviciul de Dispecerat al Primăriei, unde cetățenii sună și fac diverse reclamații. Este un serviciu ca și inexistent, cetățenii sună, însă reclamațiile și solicitările sunt nefinalizate, unele dintre ele fără răspuns de ani de zile. Nu există nicio procedură care să vorbească exact despre un circuit al soluționării problemelor din municipiu, despre cine și în fața cui răspunde. Zoia Staicu a condus 7 ani acest serviciu și avea o mână dreaptă care centraliza doar rapoartele de activitate ale birourilor, unele săptămânal, altele lunar. Când a fost numită director, în luna ianuarie, și-a suspendat activitatea în cadrul Serviciului Dispecerat pe toată perioada mandatului, acest lucru nefiind legal, pentru a-și păstra locul pentru când nu va mai fi director. Totodată, a numit-o șefă de serviciu pe cea care a fost mâna sa dreaptă și i-a dublat salariul. Totodată, și-a crescut salariul ei cu 25% față de salariul fostului director, prin faptul că și-a introdus în salariu prima pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță. Practic, Zoia Staicu nu mai este condiționată de indicatorii de performanță pentru a lua acea primă.
Pe data de 1 septembrie Consiliul Local a aprobat noua schemă de salarizare, după ce pe 31 august a aprobat noua organigramă, fără fundamentări clare (n.r. schema de salarizare și organigrama sunt propuse de RASP și votate de Consiliul Local).
Pe scurt, jumătate dintre salarii aproape că s-au dublat, prin introducerea în salarii a sporului de confidențialitate pentru personalul de execuție, a tichetelor de vacanță pentru toată lumea, deși la nivel național nu se mai acordă, primă de Paște, primă de Crăciun și Beneficiu.
Ca medie, un salariu pentru funcție de execuție a crescut de la 2800 lei/ 3000 lei la 4200/4500 lei net., iar un salariu pentru funcție de conducere a crescut de la 3700/4000 lei la 6800/7200 lei.
Alte aspecte de menționat:
1. Instituția are 120 salariați, dintre care aproximativ 60 îndeplinesc îndatoririle Regiei (servicii de specialitate), iar restul monitorizează activitatea acestora (contabilitate, juridic, resurse umane, management, audit, registratura, secretariat);
2. Spre exemplu: există 5 + 1 (casier) oameni angajați la contabilitate. Din cei cinci, doi sunt șefi: Șef Birou Contabilitate și un Contabil Șef;
3. Există trei inspectori de resurse umane + 2 oameni la administrativ în subordinea biroului de Resurse Umane, 4 juriști + 2 oameni la achiziții, 1 secretară, 1 om la registratură (care in 2021 este plătit să dea numere de înregistrare). În companiile mari, la 600 de salariați exista 1 om la contabilitate, 1 om la resurse umane, 1 jurist + 1 om la achiziții.
4. Se practică la nivel de instituție, conducerea cunoscând aceste situații, completarea fictivă a cererilor de concedii, iar la întoarcerea din concedii cererile sunt distruse, practic peroanele în cauză figurând în pontaje că au fost prezente în perioada concediilor;
5. Singurul dosar marcant, “câștigat” de RASP în instanță a fost Hotărârea Curții de Apel, din 02.10.2019, prin care a fost respins recursul formulat de către Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița împotriva RASP și menținerea Hotărârii Tribunalului Prahova de anulare a Autorizațiilor de gospodărire a apelor emise de către aceasta, pentru Stația de Epurare a apelor uzate Ploiești. În rest activitatea Biroului Juridic este ca și inexistentă. Biroul juridic îi asigură dnei. director, din bani proprii, masa de prânz în fiecare zi.
La 31 august 2021 s-a aprobat noua organigramă a RASP Ploiești unde au fost suplimentate posturi în cadrul birourilor “umplutură”: s-a suplimentat cu un post Biroul Financiar Contabil, total 7 poziții la 108 oameni, dintre care 2 șefi, 1 casier și 4 executanți; s-a suplimentat cu un post Compartimentul de achiziții, unde la sfârșitul anului 2020 se punea problema să rămână o singură poziție, începând cu 31 August 2021 sunt prevăzute trei poziții in loc de două, cum erau in organigrama anterioară; s-a suplimentat cu un post (trei în loc de două) în cadrul compartimentului Audit de Calitate; biroul de monitorizare Transport Public a fost transferat in Primărie; în cadrul serviciilor de specialitate, unde este cea mai mare nevoie de oameni, au fost suplimentare doar trei poziții. Practic a fost modificată organigrama, crescând tot numărul personalului TESA, nu al personalului care se ocupa de monitorizarea serviciilor publice.”, ne-a explicat sursa noastră.
Ziarul Incomod a solicitat un punct de vedere oficial din partea RASP referitor la aceste acuzații. Reprezentanții instituției spun, printre altele, că remunerațiile sunt confidențiale, deși vorbim despre salarii plătite din bani publici. Totuși, reprezentanții RASP admit că fondul de salarii s-a majorat cu peste 25.000 lei, în urma negocierii contractului colectiv de muncă deși, spun tot ei, organigrama a fost redusă de la 119 la 108 salariați. În imaginile de mai jos puteți vedea răspunsurile emise de RASP la fiecare dintre întrebările formulate de reporterii noștri:
- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut