România ar putea implementa curând obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Măsura va fi impusă prin lege în sistemul public. Sistemul privat se va orienta aproape sigur după același principiu. Pentru cei care nu vor să se vaccineze, costurile vor fi uriașe dacă legea va fi implementată în forma în care angajații vor trebui să se testeze pe banii lor

Conform proiectului de lege, cei care nu vor avea certificatul verde ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioada de până la 30 de zile.

Ce variante le rămân oamenilor? Să se vaccineze, sa fi trecut prin boală sau să se testeze la nesfârșit ca să vină la muncă!

Potrivit Antena 3, în sistemul de stat, dacă angajatul decide să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția îi decontează testele anti-COVID până la emiterea Certificatului Verde.

La privat însă, dacă angajatul decide să se vaccineze cu prima doză, angajatorul decide dacă va deconta sau nu testele anti-COVID. La fel și pentru cei nevaccinați din motive medicale.

Dacă angajatul alege să nu se vaccineze, atunci va trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, PCR la 72 de ore, sau antigen la 48 de ore.

La un calcul rapid, într-o lună de zile, pentru testarea cu PCR, un angajat trebuie să scoată din buzunar 1800 de lei, iar pentru testele antigen 900 de lei.

În situația în care angajatul nici nu se vaccinează nici nu se testează, angajatorul poate decide suspendarea pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat.

Dacă nici după 30 de zile acesta nu prezintă certificatul verde, angajatul la stat va fi concediat, iar la privat angajatorul va decide dacă îi prelungește suspendarea sau îl concediază.

Deocamdată, proiectul de lege se dezbate în Parlament. Pentru introducerea certificatului verde la muncă, lega trebuie să treacă de votul din Parlament, apoi să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here