Șefii din Jandarmerie implicați în dosarul 10 august (video jos), Cătălin Sindile, Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan şi Mihai Dan Chirica, au fost chemaţi joi la Parchetul General pentru a li se aduce la cunoştinţă o nouă acuzaţie.

“Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, urmare a comunicatelor din 14.08.2018, 21.09.2019 și 4.02.2019, este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018 din data de 23.04.2019, în temeiul art. 311 alin. 1 din Codul de procedură penală, extinderea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea următoarelor infracțiuni:
– complicitate la abuz în serviciu, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 297 alin. 1 din Codul penal, şi
– complicitate la participație improprie la purtare abuzivă, prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. cu ref. la art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 296 alin. 2 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen,

În fapt s-a constatat că, mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

La data de 02.05.2019 suspecților li s-a adus la cunoștință actul procesual constând în extinderea urmăririi penale in rem, în conformitate cu prevederile art. 311 din Codul de procedură penală.

Precizăm că extinderea urmăririi penale in rem reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”, se arată într-un comunicat remis presei de Parchetul General.

Reamintim că reporterii Incomod au fost singurii jurnaliști ai unei publicații locale care au fost prezenți la protestul diasporei din 10 august 2018 și au transmis în timp real incidentele din timpul mitingului.

Recitește informațiile și revizionează imaginile de atunci:

Mărturii incredibile ale reporterilor Incomod despre protestele violente din 10 august: “Jandarmii s-au comportat ca niște roboți fără sentimente, nu au știut ce înseamnă mila”

VIDEO – Imagini terifiante surprinse de reporterii Incomod de la protestul diasporei

VIDEO. Momentul în care cei doi jandarmi sunt bătuți de protestatari

VIDEO. Imagini incredibile surprinse de un reporter Incomod la protest

VIDEO. Incidente violente la protest. Reporterii, loviți de jeturile de gaze lacrimogene

VIDEO EXCLUSIV. Un protestatar aflat în scaun cu rotile a primit spray lacrimogen în ochi de la jandarmi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here