Cadrele medicale de la Spitalul Județean Sibiu au început să vorbească, după ce, în presă, au apărut informații despre unele proceduri medicale greșite care au dus la moartea pacienților Covid aflați la ATI. 

O fostă asistentă care a lucrat în această secție confirmă că bolnavii erau legați și sedați, chiar dacă sufereau de insuficiență respiratorie.

Am văzut cum se omoară oameni prin sedare. Mergeau seringile automate. N-am văzut să-și revină nimeni. Lăsam pacientul bine și a doua zi nu-l mai găseam.

Mi se spunea că a fost agitat, l-au sedat și a făcut stop, l-au resuscitat, dar, din păcate … La toți pacienții care au fost legați și strânși n-am văzut decât mâini umflate, edeme la picioare.

Se miza mai mult pe oamenii care n-aveau aparținători , fie erau plecați sau ai căror aparținători nu veneau la ușa mortuară. Aia însemna că oamenii aceia nu aveau pe nimeni, puteau să le facă orice“, spune asistenta.

Aceste declarații au apărut după ce un alt fost angajat al spitalului a făcut dezvăluiri pentru site-ul Turnul Sfatului din Sibiu. Sub protecţia anonimatului, fostul angajat a spus că pacienţii erau legați de paturi, sedați și intubați chiar și când nu era nevoie, doar pentru liniștea medicilor și asistentelor.

În replică, reprezentanţii spitalului au răspuns acuzaţiilor printr-un comunicat.

Șeful secției ATI de la spitalul județean Sibiu, Mihai Sava recunoaște, în respectivul comunicat, că pacienţii au fost legați de pat şi că aproximativ 70% dintre cei internaţi la terapie intensivă au murit în spital.

Legarea de pat a pacienților se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienții agitați până când se instalează efectul sedativelor administrate sau atunci când creșterea dozelor de sedative pot duce la instalarea unor reacții adverse amenințătoare de viață.”, a mai comunicat șeful secției ATI Sibiu.

Contenția pacienților se face prin protocol. Este reglementat printr-o lege a sănătății mintale adaptat situației de la noi. Se face doar când pacientul se pune la risc prin agitația care o prezintă. Nu uitați că un pacient care are tuburi, sondă va simți un disconfort și va încerca să smulgă aceste lucruri punându-și în pericol viață. În jurul pacientului sunt tot felul de dispozitive medicale, multe legate la gaze, aparate. E evident că se poate expune la risc pacientul, a declarat, la Digi 24, Călin Cipăian, director medical la Spitalul Județean Sibiu.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a deschis un dosar penal in rem, pentru infracţiunea de omor.

Foto: Turnul Sfatului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here