fbpx
marți, noiembrie 28, 2023
spot_img

Noua amnistie fiscală. Cine sunt cei vizați de ștergerea datoriilor la stat și ce se întamplă cu cei care au plătit deja

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

amnistie fiscala 12459000 - Ziarul INCOMODGuvernul vrea să șteargă datoriile pe care le au la ANAF toți românii care au primit decizii de impunere pentru contribuții la sănătate, diurne, drepturi de autor sau activități independente.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat pentru Știrile PROTV că toți cei care au plătit deja aceste dări își vor primi banii înapoi sub formă de compensație cu alte datorii pe care le au către stat.

Toți oamenii care au primit acasă decizii de impunere pentru Contribuțiile la Sănătate, calculate la dobânzile din dividende sau pentru activități independente, vor fi iertați de datorii.

- Reclamă -

Eugen Teodorovici: „Dăm o astfel de decizie să lăsăm timpul acesta pentru că toți cei care sunt vizați de aceste prevederi legale să aibă timp să se conformeze. Dar toate deciziile de impunere emise vor fi anulate din oficiu, iar cele care au fost emise dar nu au fost expediate nu vor mai fi trimise.”

Cine sunt cei vizați de amnistia fiscală?
Eugen Teodorovici: „Cele legate de recalificările unei activități ca fiind dependentă, recalificări cu sume de diurnă în cazul transportului internațional, dar mai ales cei care plăteau către agenții de muncă temporară, desigur și partea de contribuții de asigurări sociale.”
Adică pentru toți cei care și-au petrecut recent ore întregi la cozile de la ANAF ca să demonstreze că nu au primit dividendele pentru care statul le-a cerut să plătească sute de lei contribuții la Sănătate sau că sumele sunt mult prea mici.
Vor fi anulate inclusiv diferențele de TVA din contractele de drepturi de autor, pentru cei care au primit astfel de somații în ultimii ani. Profesiile liberale și veniturile din activități independente reconsiderate de ANAF că dependente, vor primi și ele banii înapoi.

Reporter: Și în cazul în care oamenii au apucat să plătească?
Eugen Teodorovici: Oamenii nu vor pierde. Se va face acea compensare între ce a dat pe viitor și ce are acum, încât fiecare să primească înapoi ce a dat către stat.

- Reclamă -

Proiectul de lege va fi trimis miercuri de Guvern Parlamentului, iar acesta trebuie să-l aprobe în procedura de urgență, potrivit oficialilor. Măsurile ar putea intra în vigoare la 1 iunie 2015.

Surse din Ministerul Finanțelor au declarat pentru Știrile PROTV că proiectul legii privind anularea unor obligații fiscale va reglementa ștergerea diferențelor de obligații fiscale principale și/sau dobânzile și penalitățile aferente acestora, stabilite prin decizii de impunere emise și comunicate contribuabililor pentru perioadele de până la data de 1 iunie 2015, ca urmare a:
– recalificării unei activități ca activitate dependentă;
– recalificării sumelor cu titlu de diurnă plătite angajaților care efectuează transport internațional, precum și a celor plătite de către agenții de muncă temporară.
Tot prin acest proiect de Lege, vor fi anulate:
– obligațiile fiscale reprezentând diferențe de taxă pe valoarea adăugată aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală în cazul persoanelor care au depășit plafonul de înregistrare ca plătitor de TVA fără să se întregistreze ca plătitor în termenul legal, dobânzile și penalitățile aferente acestora.

În cazul persoanelor care în urmă deciziei de impunere au beneficiat de dreptul de deducere al TVA, potrivit legii, în primul decont depus după înregistrarea că plătitor, se anulează dobânzile și penalitățile stabilite și neachitate.
– contribuția de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice care au realizat venituri pentru care bază de impunere lunară pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate este sub salariul de bază minim brut pe țara.
Deciziile de impunere emise pentru situațiile menționate vor fi anulate din oficiu, iar cele care au fost emise dar nu au fost expediate nu vor mai fi trimise contribuabililor.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Meteorologii au anunțat un nou cod portocaliu de vreme severă pentru zona de munte din Prahova

Meteorologii au emis, marți 28 noiembrie, noi alerte de vreme severă care vor intra în vigoare în câteva ore....
spot_img