fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

Noul Cod fiscal: Vânzătorii de case scapă de grila notarilor, dar ajung în vizorul fiscului

Citește Și

- Reclamă -

blocuri - Ziarul INCOMODImpozitul pe tranzacţiile imobiliare va fi calculat la preţul din contract, din 2016, chiar dacă este sub valorile minime din grila notarială. În prezent, dacă valoarea declarată este mai mică decât cea din grila notarilor, impozitul se calculează în funcţie de aceasta din urmă. În schimb, de anul viitor, notarii vor transmite fiscului datele despre persoanele care au vândut sub nivelul din grilă, potrivit noului Cod fiscal.

În noul Cod fiscal, cu intrare în vigoare din 2016, apar schimbări importante la capitolul impozitul pe tranzacţiile imobiliare. Astfel, la art 111, alin 4 se arată că impozitul „se calculează la valoarea declarată de părţi  în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacție”. Prin urmare, impozitul va fi calculat la valoarea declarată de părţi, indiferent dacă această valoare este sub cea minimă din grila notarilor.

- Reclamă -

În prezent, Codul fiscal prevede că impozitul “se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză”.

Conform legii în vigoare în acest moment, impozitul se calculează la preţul din contract doar dacă acesta este mai mare decât cea mai mică valoare pentru zona, localitatea etc din grila notarială. Dacă preţul de vânzare este inferior valorii minime, impozitul calculează la această valoare minimă.

În concluzie, noul Cod fiscal elimină obligaţia de a plăti impozitul în funcţie de grilă, dar introduce obligaţia notarilor de a anunţa fiscul cu privire la tranzacţiile încheiate la preţuri mai mici decât cele “oficiale”. În aceste condiţii, fiscul va considera că există o suspiciune rezonabilă că valorile declarate nu sunt reale şi ar putea face verificări.

- Reclamă -

Care sunt cotele de impozit?

Cotele depind de perioada în care au fost deţinute imobilele. Astfel, dacă au fost dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv, impozitul este de 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusive şi de 6.000 lei + 2% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusive, dacă au valoarea peste 200.000 lei.

Pentru imobilele dobândite la o dată mai mare de 3 ani, impozitul este 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusive şi de 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv, dacă au valoarea peste 200.000 lei.

sursa: capital.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Știrile Incomod din data de 28 martie

Zilnic poți urmări grupajul știrilor pe pagina de Facebook a Ziarului Incomod și pe canalul de YouTube.Principalele titluri ale...
Sari la conținut