fbpx
miercuri, februarie 21, 2024
spot_img

O fostă judecătoare acuzată de plagiat a sesizat în instanță Curtea Constituțională cu privire la legalitatea deciziei CNATDCU

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Fosta judecătoare Corina Michaela Jîjîie contestă la Curtea de Apel Ploiești, în contencios administrativ, decizia de plagiat a comisiei CNATDCU privind teza de doctorat a magistratului.

Corina Michaela Jîjîie a sustinut teza de doctorat „Prevenirea si combaterea criminalitatii in domeniul mediului înconjurator”, coordonator prof. univ. dr. Gheorghe TOMA, din cadrul Academiei National de Informatii ”Mihai Viteazul”. (ANIMV)
În 2019, comisia de etica a ANIMV primește o sesizare cu privire la suspiciunea de plagiat a lucrării semnate de Jîjîie, suspiciune care se confirmă și are drept consecință retragerea titlului de doctor în anul 2020.

Nemulțumită de decizie, magistratul Corina Jîjîie, urmează pașii legali în astfel de situații, contestă inițial la CNATDCU retragerea titlului de doctor, dar fără succes pentru ca ulterior să se adreseze instanței, în cazul de față Curții de Apel Ploiești.

- Reclamă -

Contestația a fost înregistrată la secția de contencios administrativ în noiembrie 2021, iar la ultimul termen de judecată, din data de 8 februarie 2022, instanța a stabilit să adimtă cererea de seizare a Curţii Constituţionale prin care se solicită excepţia de neconstituţionalitate ”a dispoziţiilor art.170 alin.1 lit.b din Legea nr.1/2011 privind educaţia naţională, raportat la dispoziţiile art.1 alin.5, art.21, art.52 şi art.126 alin.2 din Constituţia României. Amână cauza la data de 22.03.2022, ora 12,30 în vederea administrării probatoriului”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Potrivit unor surse judiciare, solicitarea adresată CCR ar viza legalitatea constituirii comisiei care verifică tezele de doctorat. Dacă CCR îi va da dreptate magistratului, decizia ar produce urmări importante în mediul academic românesc.

Corina Michaela Jijiie si-a inceput activitatea in justitie in 1980, cand a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște. În perioada 1991-2001, a ocupat funcția de procuror de această dată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dambovița. Din 1996, a fost numită procuror șef al Secției de urmărire penala din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dambovița.

- Reclamă -

Din 14 ianuarie 2002, Corina Michaela Jîjîie a fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ea a condus Secția penală a ICCJ în perioada ianuarie 2012- ianuarie 2015. Jîjîie a făcut parte din completul – alături de judecătoarele Lavinia Lefterache și Lucia Rog, care a decis condamnarea, în primă instanță a lui Liviu Dragnea – în dosarul Referendumului.

Jîjîie s-a remarcat prin faptul ca a fost primul magistrat care a dispus arestarea unui coleg de la instanță suprema.

În aprilie 2010,  a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Florin Costiniu, fostul președinte al Secției civile a ICCJ, și a oamenilor de afaceri Marius Locic și Costel Cășuneanu. Decizia de arestare a lui Florin Costiniu a fost considerată o premiera în sistemul judiciar românesc pentru că a fost prima oara când s-a luat o asemenea măsură împotriva unui judecător de la cea mai înalta instanță din Romania, respectiv Înalta Curte de Casatei si Justitie. Cătalin Voicu, judecătorul Florin Costiniu și oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic au fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru fapte de corupție.
Corina Jîjîie s-a pensionat în anul 2015.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Trafic închis complet pe o stradă importantă din Ploiești. Primăria începe programul de asfaltări

Primăria Ploiești a anunțat începerea programului de reparații curente și întreținere a străzilor, iar strada Maramureș, aflată în apropierea...
spot_img
Sari la conținut