Consiliul Local Ploiești dă din nou dovadă de neasumare în problema salubrității. Întrucât Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Prahova se va întruni încă o dată joi, 8 iulie, pentru a dezbate ajustarea tarifului perceput de Rosal de la populație pentru colectarea deșeurilor menajere, primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, a solicitat Consiliului Local să-l mandateze pentru a-și exprima votul, conform legislației în vigoare.

Din cei 19 consilieri locali care au participat la ședință, consilierul local Gheorghe Sârbu nu a participat la vot, iar restul de 18 au decis ca edilul-șef să meargă la ședința ADI Deșeuri și să se abțină cu privire la ajustarea tarifului perceput de Rosal.

Primarul Andrei Volosevici i-a criticat pe consilierii locali pentru decizia luată, majoritatea fiind PNL, spunându-le că-l trimit “și călare și pe jos, și îmbrăcat și dezbrăcat” la ședința ADI Deșeuri.

Reamintim faptul că o practică obișnuită în consiliile locale este ca fiecare grup politic să voteze așa cum se stabilește la partid. Recent șefia PNL Ploiești a fost câștigată de Roberta Anastase, moment după care a fost vizibilă ruptura din interiorul PNL, dintre unii consilieri locali și primarul în funcție.

Mai mult decât atât, în timpul ședinței consilierul local Gheorghe Sârbu a luat cuvântul pentru a critica rapoartele de specialitate aferente proiectului de pe ordinea de zi, spunând că a stat toată noaptea să citească Codul Administrativ și că a ajuns la concluzia că rapoartele nu au fost întocmite corect, “că au fost făcute la mișto” și din acest motiv consilierii locali au decis ca primarul Volosevici să se abțină de la vot în ședința ADI. Surse din rândul liberalilor susțin însă că aseară, luni, 5 iulie, a avut loc o ședință la PNL Ploiești în care Roberta Anastase a rostit exact cuvintele care au fost reproduse astăzi de Gheorghe Sârbu în timpul ședinței.

Primarul Andrei Volosevici le-a reproșat consilierilor locali că nu înțeleg nici măcar pentru ce au votat.

“Nimeni nu înțelege pentru ce era votul, despre tot ce este vorba. În momentul acesta eram mandat să merg în ADI să înceapă o procedură care să meargă prin hotărârea AGA către toate UAT-urile (n.r.: unități administrativ teritoriale – primării) ce urmau să analizeze posibilitatea de a majora sau nu tariful. În momentul respectiv, mergând către AGA, domnule Sârbu, mergeam, fundamentam tariful, mergeam pe procedura obligatorie ce există tot conform Codului Administrativ pe care l-ați citit toată noaptea și intram în Consiliul Local. În momentul respectiv în Consiliul Local, mult mai clar, dacă se începea această procedură pentru care dvs. ați decis să mă duc să mă abțin, de abia de acolo încolo puteam discuta în ce măsură tariful este fundamentat, este în conformitate cu anexa pe care tot dvs. ați votat-o la un moment dat, în 2012, în ce măsură este sustenabilă. Confundați lucrurile, asta nu e vina mea. Citiți încă o dată Codul!”, a spus primarul Andrei Volosevici.

Practic, primarii membri ai ADI Deșeuri urmează ca joi să își exprime opinia, în funcție de mandatul primit de la fiecare Consiliul Local, strict pentru ajustarea tarifului Rosal, adică pentru demararea procedurile de modificare a acestui tarif. Ședința de joi nu va stabili un nou tarif, ci doar va stabili dacă acesta va fi modificat. Ulterior, dacă UAT-urile membre ADI vor decide ajustarea tarifului perceput de Rosal de la populație pentru colectarea deșeurilor menajere, potrivit legislației în vigoare, la nivelul fiecărei localități vor fi organizate dezbateri publice pentru consultarea populației și va fi dezbătută fundamentarea unui nou tarif și, implicit, cuantumul acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here