Ordinul Arhitecților din România, filiala Prahova, spune că reprezentanții Consiliului Județean Prahova organizează concurs de promovare pentru funcția publică de arhitect-șef al județului, în loc să facă un concurs de recrutare.
Astfel, doar persoanele care au deja o funcție publică în administrație se pot înscrie la concurs, ”blocând astfel accesul in administrația publică a profesioniștilor arhitecți și urbanisti, cu experiență dobândită în mediul privat”, se arată în semnalul de alarmă tras de AOR Prahova.
AOR Prahova a transmis o scrisoare deschisă prin care ”atrage atenția asupra lipsei totale de transparență a demersurilor” și solicită organizarea unui concurs de recrutare.
Redăm mai jos mesajul AOR Prahova:
Având în vedere informațiile existente în spațiul public, respectiv anunțul Consiliului Județean Prahova din data 09.08.2024, cu privire la intenția Consiliul Județean Prahova de a organiza concurs de promovare pentru ocuparea funcției publice de Arhitect – Șef al Județului Prahova, Filiala Prahova a Ordinul Arhitecților din România emite Scrisoare deschisă (link în primul comentariu) adresată Consiliul Județean Prahova și Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în care se pune în vedere oportunitatea organizării a unui concurs de recrutare susținînd cu următoarele argumente:
Concursul de promovare este o metodă de recrutare care se adresează exclusiv persoanelor care ocupă deja o funcție publică în cadrul administrației publice, blocând astfel accesul in administrația publică a profesioniștilor arhitecți și urbanisti, cu experiență dobândită în mediul privat.
Având în vedere importanța și provocările pe care exercitarea funcției de arhitect-șef a județului Prahova o implică, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la organizarea de către cea mai importantă administrație publică din județul Prahova, a unui concurs de promovare, și nu a unuia de recrutare, pentru ocuparea uneia dintre cele mai importante funcții publice la nivel județean, ce vizează direct dezvoltarea urbană si locală a comunităților prahovene.
De asemenea, atragem atenția asupra lipsei totale de transparență a demersurilor, în ce privește componența comisiei de evaluare a candidaților pentru acest post. Este absolut necesar ca evaluarea candidaților să fie realizată de către o comisie pluridisciplinară, din care să nu lipsească specialiștii în domeniu- arhitecti, urbaniști și specialiști în domeniul patrimoniului, pentru justa evaluare a cunoștințelor profesionale și de legislație specifică, cu aplicabilitate generală și specifică județului Prahova.
Filiala Prahova a Ordinului Arhitecților din România, cu această ocazie, susține public necesitatea organizarii unor concursuri deschise și competitive pentru recrutarea celor mai buni candidați pentru postul de arhitect-șef, concursuri la care să poată participa toți arhitecții și urbaniștii cu experiență în domeniu, atât din mediu public cât și privat, și care îndeplinesc prevederile legale în materie, specifice funcției publice.
Este de necontestat importanța pe care funcția publică specifică de Arhitect Șef o are în dezvoltarea echilibrată și durabilă a comunităților locale, atât prin gestionarea strategică a dezvoltării spațiale, cât și prin respectarea legalității și asumarea deplină a responsabilității, cu competență, adaptabilitate, flexibilitate și coerență în implementarea strategiilor și a politicilor publice din domenii precum: protecția mediului, locuirea, dezvoltarea urbană integrată, economie, valorificarea și protejarea patrimoniul cultural.
Ne exprimăm speranța că UAT Județul Prahova și Agenția Națională a Funcționarilor Publici, vor reveni asupra acestei decizii și vor oferi un exemplu de bună practică pentru celelalte autorități ale administrației publice locale, organizând un concurs de recrutare cu respectarea principiilor sus-enunțate, în cadrul căruia să fie deschisă oportunitatea participării tuturor profesioniștilor care îndeplinesc prevederile art. 36^1 din Legea nr. 350/2001 privind Amenajarea Teritoriului și Urbanismul, cu completările și modificările ulterioare.