Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că va începe consultări cu producătorii şi dealerii auto despre posibilitatea reintroducerii unei taxe auto pe poluare. Măsura este considerată necesară pentru reducerea poluării în marile oraşe şi evitarea unor sancţiuni venite de la Bruxelles, notează “Adevărul“.

Ministrul Mediului spune că noua taxă trebuie atent implementată, pentru a evita anularea în instanță.

„Dacă astăzi eu v-aş spune că introduc o anumită taxă, aş face greşeala pe care au făcut-o ceilalţi minştri, care au introdus o taxă, s-a pierdut la Curtea Europeană de Justiţie şi s-au dat banii înapoi.

Dacă va exista o taxă pe mediu, naţională sau locală, trebuie să fie sigură din punct de vedere juridic şi să aibă efecte suficiente. Vom demara discuţii inclusiv cu producătorii auto, inclusiv cu comercianţii auto, pentru că nu putem să bulversăm piaţa, dar România trebuie să decidă, DA sau NU”, a spus ministrul Mediului.

“În Europa există trei ţări care nu au nicio intervenţie pe această problemă, restul de 24 au fel de fel de sisteme în implementare. România trebuie să decidă dacă vrea să facă parte din grupul ţărilor care nu au nicio taxă sau din grupul de 24, unde se încearcă prin diverse metode să taxeze poluarea”, a adăugat Tanczos Barna.

Potrivit ministrului, ar fi trei variante pentru introducerea taxei: impozit local diferenţiat, rovinietă, emisiile stabilite de producătorul auto în funcţie de motor.

O variantă pe care au utilizat-o şi alte state membre şi care poate da rezultate bune în România ar putea fi utilizarea armonizată a unei taxări în doi paşi, mai notează Adevărul.

Primul pas, la prima înmatriculare, iar cel de-al doilea, corelat cu sistemul de impozitare anuală a autoturismelor. Acesta din urmă ar urma să ia în considerare şi nivelul de emisii de CO2, şi normele de poluare.

Specialiștii susțin că modificarea trebuie introdusă cu o perioadă de graţie rezonabilă şi care să se aplice doar autovehiculelor înmatriculate după data intrării în vigoare a noii metodologii, nu şi retroactiv pentru autoturismele deja înmatriculate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here