Peste jumătate din populația Europei ar urma să fie infectată cu varianta Omicron a coronavirusului în următoarele șase-opt săptămâni, a declarat marți cel mai înalt oficial european al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de Reuters și AFP, potrivit HotNews.ro.

Europa a înregistrat peste 7 milioane de cazuri noi de Covid-19 în prima săptămână din 2022. Bilanțul s-a dublat într-o perioadă de două săptămâni, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul unei conferințe de presă.

“În acest ritm, Institutul pentru Măsurători și Evaluări în Sănătate prevede că peste 50% din populația din regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele 6-8 săptămâni”, a spus Kluge.

Această variantă are mutații “care îi permit să adere mai ușor la celulele umane și poate infecta chiar și persoanele care au fost infectate sau vaccinate anterior”, a adăugat reprezentantul OMS.

Kluge a avertizat că impactul va fi cel mai mortal acolo unde ratele de vaccinare sunt mai scăzute, cum ar fi în Europa Centrală și de Est, potrivit Guardian.

El s-a “profund îngrijorat” de faptul că, pe măsură ce varianta se deplasează spre est, “nu am văzut încă impactul său deplin în țările în care nivelurile de vaccinare sunt mai scăzute și unde vom asista la o îmbolnăvire mai gravă a persoanelor nevaccinate”.

Omicron se răspândește exploziv și în alte părți ale lumii. Statele Unite ale Americii au raportat luni 1,35 milioane de noi infecții cu coronavirus, cel mai mare bilanț zilnic raportat de vreo țară în pandemie, în condițiile în care valul Omicron nu dă semne de încetinire nici pe continentul american.

În România, marți au fost raportate 8.861 de cazuri de COVID-19, dublu față de ziua anterioară și cel mai mare bilanț după data de 4 noiembrie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here