fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

Omul de afaceri Daniel Ștefănescu, audiat la Ploiești în dosarul care vizează înșelăciuni cu apartamente

Citește Și

- Reclamă -

Omul de afaceri Daniel Ștefănescu, proprietarul Gersim Impex, cel mai mare distribuitor de telefoane mobile şi tablete din România, este audiat, joi 14 martie, de Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în dosarul de înșelăciune cu apartamente care vizează complexul de locuințe City Gate din Ploieşti, au precizat surse judiciare. Procurorii ploieșteni au decis extinderea cercetărilor care au vizat inițial complexul White Tower.

Aceleași surse au precizat că la audieri au fost aduse mai multe persoane, printre care o avocată, dar și apropiați ai dezvoltatorului imobiliar. Sunt suspiciuni cu privire la săvârșirea altor fapte de înșelăciune, zeci de persoane fiind păgubite.

- Reclamă -

Ancheta în această cauză a demarat la începutul lunii februarie 2024. Au fost arestați preventiv atunci reprezentanții dezvoltatorului imobiliar, Mihai și Mărioara Lupu, avocatul Vlad Nichita, fiind inculpați totodată și doi notari publici.

Cercetările privind înșelăciunile cu apartamente din blocul White Tower s-a extins ulterior în Primăria Municipiului Ploiești. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești a audiat, joi 8 februarie, alte persoane suspecte, funcționari publici, șefi în Primăria Ploiești, la serviciul Urbanism. Este vorba despre Lucian Bălescu și Rita Neagu. Cei doi sunt cercetaţi sub control judiciar, fiind acuzaţi de abuz în serviciu, fals intelectual şi 8 infracțiuni de complicitate la înşelăciune.

Care sunt acuzațiile procurorilor

- Reclamă -

La data de 22.01.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, împreună cu ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi Constanţa au efectuat 15 percheziţii domiciliare la sediul unor dezvoltarori imobiliari din Complexul de locuinţe WHITE TOWER și CITY GATE din Ploieşti, birouri notariale şi cabinete de avocatură, punând în executare şi un număr de 8 mandate de aducere, se arată într-un comunicat remis presei de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

În fapt, în perioada 18.10.2016 – 20.10.2023, un dezvoltator imobiliar din Ploiești, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv convenţii scrise autentificate de către trei notari publici din Ploiești, au indus în eroare un număr de 16 persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro şi 424.091 lei (în total 1.071.174 euro).

În concret, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora şi apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică către alte persoane. În continuarea activităţii infracţionale, un avocat din cadrul Baroului Prahova, prin înţelegere cu reprezentanții dezvoltatorului imobiliar, a folosit două societăţi comerciale, pe care le controla în fapt, pentru a declanşa procedura falimentului dezvoltatorului imobiliar, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-şi recupera prejudiciul.

Anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, împreună cu avocatul și alte persoane, au urmărit lichidarea frauduloasă a activelor din patrimoniu, prin cesiunea cu titlu gratuit a unor bunuri imobile şi retrageri considerabile de sume de bani din conturile entităţii economice. Reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar au fost asociaţi cu avocatul în cadrul edificării Complexului de locuinţe CITY GATE din Ploieşti.

- Reclamă -

În prezent, reprezentanţii dezvoltatorului s-au retras din acest proiect de dezvoltare imobiliară, locul acestora fiind luat de către o altă societate comercială care a devenit asociatul în afaceri al avocatului. Cu privire la faptele descrise mai sus, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti efectuează cercetări:

– față de reprezentanții dezvoltatorului imobiliar, după caz, pentru săvârșirea a 15 infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, 2 infracțiuni de înșelăciune în formă simplă, 26 de infracțiuni de complicitate la fals intelectual, 1 infracțiune de complicitate la tentativă de fals intelectual, 15 infracțiuni de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor și 15 infracțiuni de bancrută frauduloasă,

– față de un notar public pentru săvârșirea a 6 infracțiuni de complicitate la înșelăciune în formă continuată, 6 infracțiuni de complicitate la înșelăciune în formă simplă și 15 infracțiuni de fals intelectual, – față de un notar public pentru săvârșirea a 4 infracțiuni de complicitate la înșelăciune în formă continuată, 4 infracțiuni de complicitate la înșelăciune în formă simplă, 1 infracțiune de complicitate la tentativă la înșelăciune, 9 infracțiuni de fals intelectual și 1 infracțiune de tentativă la fals intelectual, – față de un notar public pentru săvârșirea a 2 infracțiuni de complicitate la înșelăciune și 2 infracțiuni de fals intelectual,

– față de avocat pentru săvârșirea a 15 infracțiuni de complicitate la înșelăciune în formă continuată, 2 infracțiuni de complicitate la înșelăciune în formă simplă, 15 infracțiuni de complicitate la abuz de încredere prin fraudarea creditorilor și 15 infracțiuni de bancrută frauduloasă,

– față de alte persoane pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de complicitate la înșelăciune, complicitate la abuz de încredere prin fraudarea creditorilor si bancrută frauduloasă, reținându-se în sarcina acestora că, prin faptele lor au ajutat dezvoltatorul imobiliar să își diminueze patrimoniul pentru a justifica declanșarea procedurii falimentului, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-și recupera prejudiciul.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut