fbpx
marți, aprilie 23, 2024
spot_img

„Păcănelele” sunt aranjate. DIICOT a destructurat un grup de evazioniști care modificau software-ul aparatelor

Citește Și

- Reclamă -

pacaneleeee - Ziarul INCOMODPoliția și DIICOT au destructurat un grup de evazioniști care modificau software-ul aparatelor slot machine. La percheziții au fost găsite 3,5 milioane de lei și 26 kilograme de aur, care valorează alți 3,9 milioane de lei, asta ca să vă dați seama de amploarea câștigurilor.

Înainte de discuția privind evaziunea fiscală prin intermediul miilor de cazinouri ce sunt peste tot prin țară, întâi câte ceva despre aceste mașini numite generic “păcănele”: toate sunt aranjate și lumea de obicei nu știe asta. Acele aparate sunt controlate de un software care decide când este cazul ca un jucător să și câștige ceva.

- Reclamă -

Există așa numitul “payout percentage”, adică o cifră ce spune cât din banii băgați în mașină trebuie dați înapoi jucătorilor sub formă de câștiguri. De exemplu dacă payout-ul este 80%, atunci pentru fiecare 1000 de lei jucați la păcănele, mașina respectivă are grijă ca 800 de lei să fie câștigați de jucători. Diferența îi rămâne cazinoului/proprietarului spațiului în care se desfășoară lucrurile.

Altfel spus, toate tacticile alea de “bagă pe hold cei doi ași și dama aia, că poate iese un full” sunt inutile. Software-ul de control decide dacă e timpul să câștigi sau nu și aranjează cărțile după cum e cazul. Se poate întâmpla să bagi 10 lei și să câștigi din prima 800 de lei, considerând că ai avut deci noroc, fără să știi că înaintea ta alții au băgat în aparat alți 990 de lei fără să câștige nimic și pur și simplu a sosit timpul să se facă payout-ul.

Chestia asta este știută și reglementată prin lege. Nu știu cum este în România, dar Wikipedia dă ca exemplu payout-uri stabilite prin lege în Nevada la 75%, în New Jersey la 83% și în Mississippi la 80%.

- Reclamă -

Ce-i important de reținut este că aparatele acelea nu sunt supuse norocului pur, ci de la bun început și prin lege se știe că vor aduce profit proprietarului. Aparatele sunt periodic verificate pentru a se asigura că rulează software-ul reglementat, nu unul modificat.

Cum funcționa grupul “rezolvat” de Poliție prin Sălaj și Maramureș? Păi modificau acel software de control al păcănelelor, ceea ce nu-i lucru tocmai ușor, că ai nevoie de cunoștințe serioase despre cum funcționează aparatul. Practic, scrii un nou firmware pentru dispozitiv, unul care poate modifica ce vrei tu, inclusiv payout-ul.

O primă consecință este că puteau scădea payout-ul la cât voiau ei. Să presupunem că inițial era 80% și pe an se jucau un milion de lei, deci proprietarul făcea 200.000 de lei pe an. Modifică-l la 75%, o schimbare greu de observat pentru jucător, și ai 50.000 de lei în plus pe an. Înmulțește asta cu numărul de aparate și locații și suma crește dintr-o simplă modificare de variabilă.

Cei de acolo, însă, făceau evaziune fiscală la greu. Cazinourile sunt perfecte pentru justificarea unor bani făcuți la negru. Să zicem că ai un lanț de prostituție sau furi mașini și faci 4 milioane de euro pe an. Cum îi declari însă? Cum îi bagi legal într-un cont, că poate vrei să cumperi o mașină sau să pleci în Maldive și nu poți plăti totul cash? Cum justifici proveniența unor bani pe care tu, de fapt, i-ai luat ca șpagă pentru un contract bănos?

- Reclamă -

Simplu. Te duci la un cazinou cu care ești înțeles și le dai lor banii. Apoi te joci la păcănele și, ca prin minune, câștigi 3,8 milioane de euro, diferența fiind comisionul celor cu cazinoul, ca să mănânce și gura lor o shaorma.

Aici intervine un software modificat sau un joc trucat. Cu un software modificat și instalat pe păcănele (păcănea?), îi poți spune mafiotului “du-te la aparatul ăla din colț, bagă de 3 ori la rând câte 15 lei, blochează în fiecare joc primele două cărți” și software-ul recunoaște aici o secvență de comenzi pentru care este programat să-ți dea căștiguri mari. Tu duci banii acolo cash, în pungă, și-i scoți legal, cu acte doveditoare despre cum i-ai obținut.

Cum dovedește cazinoul de unde avea banii pe care ți i-a dat drept câștiguri? Cui îi pasă? N-au decăt să spună că i-au pierdut alții. Care alții? Păi nu știu, nu se cer acte, nu se țin evidențe. “A venit unul într-o seară și a pierdut un milion la ruletă, era nebun. Nu știm cine era, a plecat nervos. Nu, nu am vreo dovadă că a fost aici, nu avem camere video”. Pentru că frumusețea la cazinouri este că nu trebuie să justifice banii încasați decât prin simplul “au venit alții și i-au pierdut aici”, nefiind implicate facturi, livrări de bunuri numărabile șamd.

Da, aparatele ar trebui periodic verificate pentru a nu fi făcute astfel de manevre. Dar contează și cine le verifică, ce salariu are și cât de susceptibil este la o mică atenție pentru a verifica doar unul din șapte, că doar nu are de ce să fie așa de riguros, nu?

Eu am privit mereu cu suspiciune puzderia de cazinouri de prin București. Sunt veșnic goale, au de plătit chirie pe spațiu și pe toate aparatele acelea pe care le folosesc. Nu m-ar mira ca majoritatea să aibă alte scopuri pentru a exista și, dacă pe astfel de sume se învârt afacerile, poate că ar trebui verificate toate.

Dincolo de asta, pot înțelege pasiunea pentru jocuri de noroc. Nu-i benefică, dar pot înțelege plăcerea riscului, adrenalina din spatele său și poate chiar și faptul că ai suficienți bani încât să nu te deranjeze că pierzi o parte dintre ei.

Ce nu înțeleg, însă, este de ce i-ai pierde la astfel de aparate electronice unde șansa de câștig este reglementată prin lege și unde nu faci decât să apeși un buton. Nu mai bine te simți la blackjack, hold’em, baccarat și alte jocuri “analogice”, la care deciziile tale, șansele și știința ta chiar contează? Am stat odată în avion lângă unul care a citit o lucrare de 20 de pagini despre avantajele statistice și implicațiile psihologice asupra competitorilor pentru pariatul puternic pe “turn”, adică a doua rundă de întoarcere de cărți la poker hold’em, cu tot cu scheme, grafice și exemple. Nu mai bine îți faci norocul cu mâna ta decât să apeși un buton și să speri că te îmbogățești?

Sursa: www.nwradu.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Momentul în care un bărbat își înjunghie soția pe care a prins-o în mașină cu alt bărbat

Un bărbat a fost filmat în timp ce își lovea soția cu un cuțit pentru că a prins-o în...
Sari la conținut