Conducerea Colegiului “Mihail Cantacuzino” din Sinaia a anunțat, zilele trecute, că va face demersuri pentru amenajarea unei parcări dedicate special mașinilor elevilor. De asemenea, cadrele didactice au lansat un apel către tineri, să utilizeze mai degrabă bicicletele atunci când vin la școală. Mesajele au fost transmise după ce, la începutul săptămânii trecute, o elevă a școlii, care abia își luase carnetul de conducere, a provocat un accident soldat cu cinci răniți, intrând cu mașina într-un grup de liceeni.

Prin scrisoarea deschisă la o zi după nefericitul eveniment, conducerea colegiului le-a reamintit elevilor ce implicații are obținerea carnetului auto și le-a cerut ca, în măsura în care este posibil, să nu utilizeze mașinile personale atunci când vin la școală.

“Dreptul de a obține un permis de conducere și folosirea unui autoturism sunt primii pasi către asumarea vieții de adult. Responsabilitățile care vin odată cu acestea vă sunt cunoscute și v-au fost testate de către cei care v-au acordat aceste drepturi. Deplasarea de la și către colegiu ar trebui să facă parte din procesul vostru de învățare continuă. Colegiul nostru încurajează un stil de viață sănătos iar folosirea oricărui mijloc nepoluant care să vă asigure deconectarea de la orele de curs este necesară. De exemplu, aveți la dispoziție spații special amenajate pentru biciclete. Totodată, deplasarea prin aerul curat de munte este un factor benefic”, au transmis profesorii din cadrul Colegiului.

Reprezentanții unității de învățământ au anunțat, însă, că vor lua măsuri și pentru cei care nu pot renunța la a face naveta cu autoturismul: “Pentru aceia care sunteți NEVOIȚI să folosiți un mijloc auto pentru accesul la cursurile colegiului nostru, iar mașina trebuie să rămână pe durata cursurilor în proximitatea colegiului, pe termen scurt, vă rugăm să găsiți locurile regulamentare de parcare. Pe termen lung, am identificat soluții pentru crearea unor locuri de parcare special amenajate, destinate numai vouă, astfel încât și mașinile pe care le conduceți să fie în siguranță. Evenimentul care a condus la luarea acestor măsuri ne obligă să vedem dincolo de practicile pe care le folosim”.

Mesajul se încheie, însă, cu un alt apel, adresat tot elevilor, în care dascălii le atrag atenția asupra atitudinii pe care ar trebui să o aibă față de colegii lor implicați în evenimentul rutier. “Lecția de ieri nu este despre cum să conduci o mașină (ref. la accidentul din 17 aprilie – n.r.), ci despre cum ne conducem unii pe ceilalți înspre o comunitate cu oameni mai buni. Ne dorim ca fiecare dintre voi să devină un «conducător» al solidarității, al acțiunii responsabile în momente de criză și al nediscriminării. Nu uitați că fiecare are povestea lui necunoscută de ceilalți. Valoarea colegiului nostru este dată de suma valorilor fiecăruia dintre voi. Să ne vedem cu toții în siguranță la ore!”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Marțea trecută, cu câteva minute înainte de începerea cursurilor de dimineață, un accident petrecut în fața unității de învățământ a trimis la spital cinci liceeni. “În jurul orei 07.45, conducerea Colegiului «Mihail Cantacuzino» a fost înștiințată în legătură cu un accident de mașină care a avut loc în jurul orei 07.40 la intrarea în curtea unității școlare. Cu câteva minute înaintea începerii orelor de curs, o mașină condusă de o elevă, care se îndrepta spre școală, a încercat să evite alte două autoturisme care ieșeau de pe aleea colegiului. Șoferița a pierdut controlul volanului iar mașina a ricoșat. Cinci elevi care tocmai coborâseră din autobuz au fost loviți. Nu s-au înregistrat alte victime, iar starea răniților este, până în acest moment, una stabilă. După apelarea numărului de urgență 112, în termen de câteva minute, la locul accidentului au sosit două echipaje, unul de Poliție și unul de Ambulantă. Toți cei cinci elevi, victime ale accidentului, sunt conștienți, nu au suferit răni grave, dar se află în stare de șoc. Doi dintre ei, o fată și un băiat de 17, respectiv 18 ani, au fost trimiși pentru analize suplimentare la Spitalul Județean Prahova. Alți trei elevi, victime ale aceluiași accident, au fost trimiși la Spitalul Orășenesc Sinaia. Tânăra elevă care conducea autoturismul nu a pățit nimic, dar se află în stare de șoc”, au anunțat, într-un comunicat de presă, reprezentanții Colegiului. Dintre cei cinci răniți, unul singur a rămas internat, după ce a suferit fractură de os maxilar, fractură de ram mandibular și o contuzie la genunchiul drept.

Conducerea unității de învățământ a menționat, atunci, prin directorul Aurora Arieșan, a menționat, atunci, că există “un regulament de organizare și funcționare al unității școlare, regulament care este adus la cunoștință părinților și elevilor la fiecare început de an școlar. El prevede clar că accesul rutier în curtea interioară a școlii este permis doar autovehiculelor cadrelor didactice, ambulanței, poliției, jandarmeriei, salubrizării și altor servicii specifice”.

Sursa: www.telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here