fbpx
luni, mai 29, 2023

Parchetul General cere ÎCCJ sesizarea CCR cu privire la atribuţiile Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

Citește Și

- Advertisement -

Dosarul Hrebenciuc-Chiuariu poate duce la sesizarea CCR pe tema atribuţiilor Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). După ce SIIJ a preluat competenţa în dosar de la DNA şi a retras apelul împotriva primei sentinţe, procurorul de şedinţă, de la Parchetul General, a cerut sesizarea Curţii Constituţionale.

Reprezentantul PÎCCJ a cerut sesizarea CCR pe tema articolului 88 indice 8 din Legea 304/2004. Este articolul care prevede atribuţiile SIIJ. Potrivit PÎCCJ, prin faptul că SIIJ a cerut retragerea apelului declarat de secţia judiciară a DNA se încalcă principiul legalităţii şi controlului ierarhic, precum şi articolul care prevede că Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii. Astfel, procurorul-şef al SIIJ nu exercită control ierarhic nici faţă de cel de ședință, de la PÎCCJ, nici faţă de cel de la DNA, ci faţă de cei de execuție din cadrul secției.

- Advertisement -

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a transmis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că retrage apelul declarat de DNA Braşov în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat.

Competenţa în acest dosar s-a mutat de la DNA la SIIJ pentru că una dintre persoaanele inculpate este judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov. Aceasta a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influenţă. Potrivit unor surse judiciare, apelul DNA se baza doar pe argumente de oportunitate, nu de legalitate.

Sursa: www.stiripesurse.ro

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

VIDEO Trei mașini implicate într-un accident în Ploiești

Trei mașini au fost implicate într-un accident rutier luni după-amiază, 29 mai, în Ploiești. Accidentul s-a produs în zona...

Mai Multe Articole Ca Acesta