Zi cu miză pentru România în condițiile în care statul de drept, legile justiției, modificarea codurilor penale și violențele de la protestul din 10 august sunt dezbătute astăzi, începând cu ora 10.00, în plenul Parlamentului European. Discuțiile de la Strasbourg au fost precedate de dezbaterile aprinse din Comisia LIBE, prilej pentru prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, să lanseze un avertisment dur la adresa autorităților de la București în ceea ce privește legile justiției, înaltul oficial european referindu-se însă și la referendumul pentru redefinirea familiei și la intervenția jandarmeriei împotriva protestatarilor pașnici din 10 august. Intervenția sa a stârnit critici din partea liderului PSD, Liviu Dragnea.

La dezbaterea de la Strasbourg va participa și premierul Viorica Dăncilă, iar înainte de ședință va avea o scurtă întrevedere cu Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.
De altfel, Dăncilă s-a întâlnit marți cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Ulterior întrevederii, Guvernul a transmis că speră ca dezbaterea de miercuri din plenul Parlamentului European, pe tema situației din România, să fie „argumentată și constructivă”. Cei doi au discutat despre modificările aduse legilor justiției, protocoalele SRI, dar și evaluările cuprinse în rapoartele MCV. Potrivit comunicatului transmis de Guvern, Dăncilă i-a transmis lui Timmermans că rapoartele MCV nu ar reflecta ”în întregime realitatea în domeniu”.
Dezbaterea de astăzi din PE nu va fi urmată de adoptarea imediată a unei rezoluții privind situația din România, așa cum s-a întâmplat recent în cazul Ungariei. Potrivit unui comunicat de presă al PE rezoluția va fi adoptată abia în perioada 12-15 noiembrie.
Surse europene citate de Mediafax au precizat că în a doua săptămână a lunii octombrie, președintele Klaus Iohannis va susține un discurs despre viitorul Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Acesta este și motivul deciziei PE de a amâna adoptarea rezoluției, au adăugat sursele citate.
Sursa: www.hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here