fbpx
miercuri, februarie 21, 2024
spot_img

Pensionarii săraci din Prahova trimiși să mănânce de 6 lei pe zi la restaurante de 4 și 5 stele din Sinaia și Azuga

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Un program destinat vârstnicilor şi persoanelor fără adăpost are în vedere acordarea unei mese calde pentru aceste categorii, dar are ca parteneri agreaţi restaurante, pensiuni ori hoteluri cu patru și cinci stele din stațiunile montane de pe Valea Prahovei şi lanţuri fast-food cu sedii doar în marile oraşe

Programul guvernamental intrat în vigoare în luna iulie vizează, conform OUG 174/2020, pensionarii de peste 75 de ani, cu un venit lunar mai mic sau egal cu 800 de lei, precum şi persoanele fără adăpost. Aceştia primesc de la primărie un card alimentat lunar cu suma de 180 de lei. Banii nu pot fi extraşi din cont, ci pot fi cheltuiţi exclusiv pentru hrană caldă în restaurantele înscrise în program. În plus, suma maximă ce poate fi cheltuită într-o singură zi de către un beneficiar nu poate depăşi 40 de lei.

- Reclamă -

7000 de pensionari peste 75 de ani din Prahova, incluși în programul ”Mâncare caldă”

În judeţul Prahova, autorităţile au identificat aproape 7.000 de persoane care se încadrează în limitele impuse de Programul „Mese calde”, cei mai mulţi fiind pensionari care locuiesc în mediul rural. Pentru a putea mânca o ciorbă caldă la prânz, oamenii ar trebui să se deplaseze zeci de kilometri fie la Ploieşti, fie în alt mare oraş unde se află restaurantele agreate, potrivit Adevărul.ro.

Fără restaurant în comună cardul devine inutil

- Reclamă -

În comuna Ciorani, aflată la o distanţă de 40 de kilometri de Ploieşti, sunt aproape 200 de pensionari care se încadrează în acest program, numai că în comună nu funcţionează niciun restaurant, iar cardul de masă devine inutil. Un drum cu transportul în comun până la Ploieşti costă 9 lei, cu 3 lei mai mult decât valoarea zilnică a tichetului pentru mâncare.

În aceeaşi situaţie se află şi săracii din comuna Proviţa de Sus. Edilul Ovidiu Movileanu spune că serviciul de asistenţă socială din cadrul primăriei a identificat 25 de persoane care vor primi tichetul de masă caldă. Banii au intrat deja pe card pentru două luni, iar acum primăria trebuie să identifice un restaurant în cel mai apropiat oraş care să fie înscris în program.

„Am găsit o shaormerie din Câmpina, pentru că la noi în comună nu funcţionează niciun restaurant. Să vorbim cu ei, poate vor fi de acord să aducă mâncarea oamenilor acasă, altfel nu văd cum”, spune Ovidiu Movileanu, primarul din Proviţa de Sus, citat de adevărul.ro.

Nu doar în comunele izolate tichetele pentru hrană caldă sunt inutile. În Comarnic, primăria a identificat 105 pensionari cu venituri mici care s-ar putea încadra să primească ajutorul de 6 lei pe zi, doar că nici în acest oraş cardurile nu pot fi folosite.

- Reclamă -

„În Comarnic nu funcţionează niciun restaurant care să aibă contract cu SODEXO şi chiar dacă ar avea, vorbim despre oameni în vârstă, unii bolnavi, care nu se pot deplasa până în centru. Vedem ce variante am putea găsi”, a declarat Sorin Popa, primarul oraşului Comarnic.

La Azuga, situaţia este exact pe dos. Sunt opt restaurante agreate care pot oferi masă caldă sărmanilor în vârstă, doar că nu prea există beneficiari. Mircea Arieşean, adminstratorul public al oraşului Azuga, a precizat că serviciul de asistenţă socială al primăriei a identificat şase persoane care se încadrează în cerinţele programului social, doar că între timp una a decedat, iar alta nu mai locuieşte în oraş. Reprezentanţii administraţiei locale au luat totuşi legătura cu una dintre pensiunile agreate şi care a acceptat să distribuie mâncarea oamenilor acasă.

Dacă vor cheltui 40 de lei pe zi, pensionarii cu venituri mici vor beneficia de masă caldă de patru ori pe lună.

Reprezentanţii Prefecturii Prahova au precizat că în judeţ sunt 6.962 de persoane care beneficiază de acest program social. Primăriile au obligaţia să ofere oamenilor cardul, dar şi să identifice operatorii economici înscrişi în program care să accepte să aducă hrana caldă la domiciliul beneficiarilor nedeplasabili.

Pot participa la programul guvernamental „Masă Caldă„ doar restaurantele care au contract cu SODEXO, societatea care emite cardul. Oamenii ar trebui să verifice pe site-ul oficial al acesteia restaurantul cel mai apropiat de domiciliul lor unde-şi pot cheltui cei şase lei primiţi zilnic.

Conform cardsodexo.ro, pe lista restaurantelor care oferă masă caldă bătrânilor săraci din Prahova în baza tichetelor se află lanţuri de restaurante de tip fast food, Pizza HUT, KFC, Mesopotamia care au reprezentanţe doar în marile oraşe, reşedinţă de judeţ. Sunt incluse în program inclusiv restaurante de patru şi cinci stele din Sinaia şi Azuga, celebre pentru petrecerile organizate pe vremuri de politicieni, unde cu şase lei nu poţi cumpăra nici măcar un ceai şi chiar un restaurant care se află la Cota 1400 din Sinaia, unde un bătrân de 75 de ani puţin probabil să urce în fiecare zi.

Sursa adevărul.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Vom avea alegeri comasate în iunie. Ce au decis liderii coaliției

În urmă cu puțin timp, liderii PSD și PNL au făcut o declarație comună prin care anunță comasarea alegerilor...
spot_img
Sari la conținut