Pepenii românești sunt deja copți, mai devreme decât în anii anteriori. Însă, prețul per kilogram este mai mare decât anul trecut, spun fermierii.
Deși schimbările climatice au făcut ca pepenii să se coacă mai devreme, tot ele sunt cauza faptului că suprafețele cultivate sunt în scădere. De exemplu, în Dolj, în ultimii trei ani au dispărut 400 de hectare de culturi din cauza vremii.
În sudul țării s-au copt deja pepenii verzi, cu 2 săptămâni mai devreme decât de obicei, datorită temperaturilor crescute din ultima perioadă.
Fermierii spun că vor vinde cu 3-4 lei per kilogram, prețul fiind mai mare cu un leu față de anul anterior, 2023.
Un fermier din Călărași spune că va vinde un pepene, în funcție de greutate, cu 35-40 lei.
„Mai devreme, anul acesta, cu aproximativ 14 zile. Sunt copți, foarte dulci. Soiul pată neagră, un soi extratimpuriu. Și anul acesta ne-a ajutat foarte mult și clima, o climă foarte caldă anul acesta, exact ce le place lubenițelor, să zicem așa, solul nisipos și foarte multă apă.
Cei care vor să mănânce această lubeniță vor scoate din buzunar aproximativ 35-40 de lei pentru acest fruct. Cel puțin la mine, aproximativ cu un leu mai scump, dar și investiția a fost mult mai mare față de anul trecut. Crește investiția de la an la an. Nu știu unde o să ajungem cu aceste scumpiri foarte mari la producția de pepeni și, în general, la toate producțiile agricole au crescut prețurile foarte mult„, spune fermierul pentru Euronews.
Direcția Agricolă Dolj confirmă reducerea suprafeței cultivate cu pepeni, de la 2.900 de hectare în 2021 la 2.500 de hectare în 2024, dar menționează și o creștere a producției medii pe hectar, de la 36.000 kg la 40.000 kg.