Foto cu caracter ilustrativ
Procurorii DIICOT împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate au executat la data de 11 mai nouă percheziții domiciliare la persoane bănuite de fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrității datelor informatice și spălarea banilor. Patru persoane au fost reținute.

Mai multe sisteme informatice, bunuri și înscrisuri au fost ridicate în urma perchezițiilor. Persoanele vizate ar fi intrat la începutul anului 2021 în posesia datelor bancare a mai multor persoane și ulterior făcând transferuri bancare de pe conturile acestora.

IPJ Prahova a declarat printr-un comunicat:
“La data de 11 mai a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.- S.T. Ploiești, au pus în executare 9 mandate de percheziţie domiciliară, în județele Prahova și Constanța, la domiciliile mai multor persoane, bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrității datelor informatice și spălarea banilor. 13 mandate de aducere au fost puse în executare.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice, bunuri și înscrisuri.
Din cercetări a reieșit că, la începutul anului 2021, în județele Prahova și Constanța, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea de infracțiuni din sfera criminalității informatice, ai cărui membri ar fi obținut, în mod fraudulos, datele de identificare a mai multor carduri bancare, emise de instituții bancare din România, ca urmare a transmiterii de notificări, privind actualizarea acestor date, pe adresele de e-mail ale persoanelor vătămate și redirecționarea acestora către pagini web, care, în aparență, păreau a fi transmise de unitățile bancare.
Persoanele bănuite ar fi recurs la debitarea conturilor bancare ale persoanelor vătămate, efectuând transferuri succesive către anumite conturi, deținute și controlate de aceștia, în scopul disimulării provenienței ilicite a banilor, dar și în scopul împiedicării sau îngreunării identificării lor.
Persoanele vizate au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploiești, pentru audieri, iar procurorul de caz a dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 4 dintre persoanele bănuite. Față de alte trei, a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.
De asemenea, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Prahova, cu propunere de luare a măsurii arestării preventive față de persoanele reținute.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
La acțiune au participat jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova și din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here