fbpx
luni, mai 29, 2023

Percheziţii în România și alte două țări: a fost vizată o rețea de trafic de persoane, proxenetism, camătă şi şantaj cu 45 de membri

Citește Și

- Advertisement -

Zeci de percheziții au fost efectuate joi, 10 martie, concomitent în România, Germania și Marea Britanie pentru destructurarea unei rețele infracționale specializată în trafic de persoane, proxenetism, camătă și șantaj. Grupul infracțional ajunsese să aibă în prezent 45 de membri, dispuși pe mai multe „paliere”, fiind constituit în 2014 de patru persoane.

”La data de 10 martie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa, împreună cu  procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Dâmboviţa, au efectuat 33 de percheziţii domiciliare, în judeţul Dâmboviţa şi 9 percheziţii, pe teritoriul unor state vest-europene (Germania şi Marea Britanie), la domiciliile unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism, camătă şi şantaj. 22 de persoane vor fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Dâmboviţa, pentru  audieri şi alte 4 în Germania (2) şi Marea Britanie (2)”, a transmis, joi, Poliţia Română.

- Advertisement -

Sursa citată a precizat că, în urma percheziţiilor, au fost indisponibilizaţi 128.300 de lei, 2.300 de lire sterline, 26.500 de euro, 6 laptop-uri, 32 de telefoane mobile, 2 pistoale airsoft, o puşcă cu aer comprimat, un pistol cu gaze, bijuterii din aur, ceasuri de lux, o sabie ninja, un cuţit de vânătoare şi înscrisuri, iar, faţă de 13 autoturisme, au fost dispuse măsuri pentru a fi ridicate.

Totodată, în cadrul cooperării judiciare internaţionale, au fost efectuate 5 percheziţii domiciliare în Germania şi 4 percheziţii în Marea Britanie, obiectivul fiind obţinerea de mijloace de probă în cauză.

”Cercetările sunt efectuate de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa şi poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Dâmboviţa, împreună cu procurorul de caz, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism, camătă şi şantaj. Din cercetări a reieşit că grupul infracţional organizat ar fi compus din 45 de persoane, din localităţile Târgovişte, Titu, Braniştea, Costeştii din Vale, Gura Şuţii, Lunguleţu, Odobeşti, Produleşti şi Văcăreşti”, a mai transmis sursa citată.

- Advertisement -
Potrivit poliţiştilor, începând cu luna ianuarie 2014, patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 36 şi 47 de ani, ar fi iniţiat, constituit şi coordonat un grup infracţional organizat, pe o structură piramidală.
Gruparea ar fi alcătuită pe mai multe paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.
”Primul palier, constituit din lider şi apropiaţii săi, s-ar fi ocupat de coordonarea activităţii de proxenetism în Germania, impunerea şi colectarea taxelor, cămătărie şi recuperarea banilor de la datornici. Un alt palier al grupării ar fi desfăşurat, în mod efectiv, activităţi de proxenetism, racolare şi exploatare a unor tinere, prin practicarea prostituţiei, în special în Germania, respectiv în oraşele Oberhausen, Dortmund şi Essen, dar şi în Marea Britanie şi Spania. La grupul infracţional organizat, în timp, ar fi aderat alte 32 de persoane, acestea fiind bănuite de implicarea în activităţi de proxenetism”, au mai transmis poliţiştii.

În cadrul documentării activităţilor infracţionale, în ceea ce priveşte implicarea membrilor grupării în activitatea de camătă şi recuperarea datoriilor, inclusiv prin ameninţări şi acte de violenţă fizică, s-a stabilit că unele persoane ar fi avut rolul de a identifica persoane vulnerabile care apelează la împrumuturi, dar şi de a colecta de la acestea, ca intermediari, banii acordaţi cu titlu de împrumut sau dobânzile aferente.

De asemenea, în cadrul grupării, s-ar fi acţionat pe un alt palier al persoanelor care recuperau banii, în cazul în care datoriile nu ar fi fost plătite la timp, apelându-se în mod frecvent la alţi membri pentru acţiuni de recuperare, intimidare şi ameninţare asupra datornicilor.

”Membrii grupului infracţional ar fi racolat peste 40 de tinere, în special, din judeţul Dâmboviţa, pe care le-ar fi determinat, fie prin metoda „Lover boy”, fie prin întreţinerea de relaţii de concubinaj şi căsătorie, să practice prostituţia în afara ţării. În vederea identificării tuturor membrilor grupării infracţionale şi obţinerii de mijloace de probă cu privire la activitatea infracţională desfăşurată, cu sprijinul Eurojust şi Europol, s-a realizat cooperare cu autorităţile judiciare din Germania şi Marea Britanie şi s-a reuşit un schimb de date prin Europol şi Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională”, au mai transmis poliţiştii.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Urmărire lângă Ploiești. Doi tineri drogați și fără permis au condus aceeași mașină

Polițiștii de la Serviciul Rutier au reușit să prindă doi tineri care s-au urcat la volanul aceleiași mașini, deși...

Mai Multe Articole Ca Acesta