fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

Peste 300 de români, implicați într-o escrocherie de milioane de euro în Italia. Ce i-a dat de gol

Citește Și

- Reclamă -

330 de români, dintr-un total de 960 de suspecți, ar fi implicați într-o escrocherie de milioane de euro descoperită de poliția municipală din Torino. Prejudiciul se ridică la 1,6 milioane de euro, bani de care ar fi beneficiat cei 330 de români sub forma unui ajutor de cetățenie. La acești bani se adaugă o plată lunară de aproximativ 166.000 euro, scrie g4media, care citează La Stampa. Suma totală, referitoare la toate cele 960 de persoane care fac obiectul anchetei, poate fi estimată aproximativ la 6 milioane de euro plătiți deja (în tranşe de 500.000 de euro lunar).

Totul a început cu o verificare efectuată de agenții Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Municipale împotriva unui cetățean de naționalitate română, surprins în timp ce retrăgea bani de la un bancomat cu mai multe carduri, fapt care le-a dat de bănuit agenţilor care l-au reţinut pe bărbat pentru cercetări mai aprofundate. A reieşit că acesta deţinea numeroase carduri emise pentru Venitul de Cetățenie pe numele altor persoane, care nu erau prezente la fața locului. O conduită interzisă de legea care stabilește netransferabilitatea cardului RdC către terți.

- Reclamă -

Agenţii au semnalat imediat cazul Autorităţii Judiciare, iar din analiza datelor a reieșit că toți deținătorii de carduri RdC au declarat, prin auto-certificare, reședința în Via della Casa Comunale 3, Torino. Reședința, o cerință fundamentală pentru obținerea și menținerea Venitului de Cetățenie, a ridicat unele îndoieli cu privire la legalitatea declarațiilor, suspiciuni confirmate în urma unui control efectuat la terminalul de evidență a populaţiei al Municipiului Torino, unde persoanele pe numele cărora era emis cecul s-au dovedit a fi „inexistente”. Şi nu numai la acea adresă, ci pe toată raza municipiului.

În plus, registratura municipală a confirmat imposibilitatea faptului ca un cetățean comunitar, cum ar fi cazul unei persoane de naționalitate română, să obțină reședința în via della Casa Comunale 3, o adresă virtuală creată de Municipiul Torino pentru a da o reședință refugiaţilor, persoane străine cu protecţie internaţională şi umanitară.

Agenții Departamentului Operațiuni Speciale au descoperit că 330 de cetățeni români s-au declarat rezidenți pe aceeași stradă, element care a întărit suspiciunea de acces la beneficiile venitului de cetățenie pe baza unei auto-certificări false. De parcă nu ar fi fost suficient, cele 330 de persoane controlate, majoritatea aparținând aceluiași grup familial, nici măcar nu erau rezidente în Italia.

- Reclamă -

Investigații ulterioare efectuate asupra persoanelor înregistrate ca având domiciliul în Strada Comunale 3 au scos la iveală o imagine și mai amplă a ilegalității, care nu s-a limitat doar la grupul de 330 de persoane de naționalitate română.

Interogând terminalele de evidență locală, registratura națională și sistemul informatic al forțelor de poliție, agenţii au filtrat alte 630 de nume de diferite naționalități care au declarat date false și reședințe inexistente pentru a obține ilegal subvenția economică acordată de Guvern. Și în aceste cazuri, la fel ca și pentru cele 330 de carduri electronice de plată pe numele cetățenilor români, Parchetul din Torino a dispus întreruperea acordării Venitului de Cetățenie.

Investigațiile sunt în curs, însă din analiza datelor mișcărilor bancare ale celor 330 de carduri contravenționale furnizate de Poste Italiene și în urma urmăririlor efectuate de agenții ROS pentru a verifica utilizarea corectă a cardurilor RdC, a reieșit deja că, pe lângă retragerea în numerar la bancomate permisă pentru un maximum de 100 euro pe card pe lună pentru familiile formate dintr-o singură persoană fizică (sumă care creşte în funcție de numărul de membri ai nucleului) chiar şi cota din venit destinată achiziționării nevoilor de bază era retrasă sub formă de numerar de la unități comerciale consimțitoare care, contra unei plăți cu cardul de 500 de euro pentru o cheltuială fictivă, restituiau o sumă mai mică în numerar, devenind astfel un adevărat bancomat. În urma cercetărilor, a fost revocat venitul de cetăţenie a 960 de persoane.

Sursa: g4media.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut