Cei mai mâncați pești din România par a fi infestați cu un parazit mortal, deosebit de periculos pentru om. Anisakiile sunt niște viermi care trăiesc în cavitatea abdominală și în mușchii peștilor de apă de mare ca heringul, morunul și macroul.
Contaminare și simptome
lngerată prin intermediul peștilor infestați, larva ajunge în stomac sau în intestin, apoi se cuibărește în peretele lor. Prezența sa se manifestă printr-o durere abdominală uneori violentă și prin semne alergice (urticarie, prurit, edem etc.).
Când boala nu este tratată, la câteva săptâmani după infestare se declanșează o ocluzie intestinală, provocată de formarea unei tumori care înglobează larva (granulom eozinofil al intestinului).
Tratament
Tratamentul anisakiazei constă în extragerea chirurgicală a larvei. Anisakiaza se previne asigurând congelarea peștelui oceanic în momentul pescuirii lui (el trebuie să fie eviscerat și apoi congelat la -20 grade Celsius) și gătindu-l pe foc înainte de a-l consuma.
Anisakis este un vierme mic, alb laptos, lung de 3-4 cm. Ajuns în sistemul nostru digestiv, când vine în contact cu acizii gastrici din stomac, eliberează enzime atacând peretele abdominal. În 5-6 ore acesta poate provoca o gaură în intestin sau stomac.
Sursa: obiectiv.info