casa casatoriilor ploiesti petitie salvare transformare muzeu
Jurnalista ploieşteană Oana Despa a lansat o petiţie, adresată Primăriei şi Consiliului Judeţean, pentru salvarea Casei Căsătoriilor, clădire încadrată ca monument istoric.

Iniţiatoarea a vorbit despre importanţa clădirii, care a fost casă pentru trei primari şi a fost în centrul a ceea ce astăzi numim “Republica de la Ploieşti. Ea sugerează că imobilul ar putea fi transformat într-un muzeu, eventual chiar Muzeul Republicii de la Ploiești.

“Cerem autorităților locale să găsească o soluție pentru păstrarea în patrimoniul orașului a Casei Căsătoriilor, o bijuterie arhitecturală, legătura între generații și unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului”, se arată în petiţie.

“Casa Căsătoriilor a început a fi construită la 1850. Primul său proprietar a fost Radu Stanian, singurul primar pe care ploieștenii l-au considerat demn da a-i ridica o statuie în 1902. (…) Liberal radical, Stanian a fost printre cei care au pregătit «revoluția» care a dus la instalarea Republicii de la Ploiești, casa sa, cea pe care noi o știm a Căsătoriilor, a fost locul în care s-au întâlnit conspiraționiștii și locul de pornire a evenimentelor de la 8 august 1870. Stanian a fost arestat, judecat şi ulterior achitat. Radu R. Stanian și N. Constantinescu Bordeni, ambii primari ai orașului au locuit și ei în casa de pe Bulevard”, se mai arată în petiţia care este disponibilă pe site-ul Declic.

Demersul vine într-un moment în care se discută despre vânzarea clădirii-monument, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean pregătind proiecte privind exercitarea dreptului de preemţiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here