rata banca

Ministrul de Finante, Florin Citu, a anuntat miercuri ca plata ratelor la banci ar putea fi amanata pana la 9 luni, conform ziare.com

Citu a precizat ca a discutat cu reprezentantii BNR si cu sistemnul bancar despre ordonanta de urgenta ce va fi adoptata maine in acest sens, a propus varianta de amanare cu pana la 9 luni, iar aceasta a fost agreata.

Ministrul de Finante spune insa ca ramane de vazut daca asa va ramane OUG ce va fi adoptata in sedinta de guvern de joi.

“Solutia pe care o propune Ministerul Finantelor, pe care am propus-o Bancii Nationale a Romaniei si sistemului bancar este una care ia in calcul mai multe elemente. In primul rand, m-am gandit la perioada de timp, nu stim exact cat timp o sa dureze aceasta perioada, si atunci am zis ca cei care doresc sa aiba ratele amanate la banca pot sa o faca pana la 9 luni de zile.

Este un termen pe care l-am discutat cu BNR si cu sistemul bancar. Pana la noua luni de zile este propunerea cu care am mers eu si a fost agreata de BNR si sistemul bancar. Ramane de vazut daca asa va ramane ordonanta de urgenta”, a spus Citu intr-un mesaj postat pe Facebook.

Citu a precizat ca nu vor exista discriminari, astfel ca toate persoanele care cer amanarea ratelor vor beneficia de aceasta masura.

“Am discutat cine sa aiba acces la aceasta amanare si propunerea din partea mea a fost sa nu discriminam, sa aiba acces toti romanii care cer acest lucru”, a subliniat Citu.

Nu este clar, momentan, cum se va facea aceasta cerere. Ministrul de Finante a afirmat ca o varianta ar fi ca solicitarea sa aiba loc telefonic, iar apoi confirmata prin email.

“Am discutat si cu bancile cum sa se faca aceste cereri. Eu ma gandesc la o varianta care sa aiba doua etape, una poate prin telefon, se identifica persoana prin telefon, iar apoi sa fie confirmata in scris prin email sau prin alta modalitate, sa aiba si bancile scris, ceva la mana, pentru viitor, nu se stie ce se intampla in viitor. Vom vedea care este varianta”, a adaugat Florin Citu.

Ministrul de Finante a mai spus ca a discutat cu bancile si le-a cerut ca dupa aceasta perioada de criza sa nu le ceara romanilor sa achite ratele restante intr-un timp scurt, ci sa le reesaloneze pe o perioada mai lunga.

“Ideea principala este ca nu am uitat de persoanele cu credite la banci, vor fi atat persoanele fizice, cat si juridice. A durat putin mai mult pentru ca solutia noastra nu se opreste aici, nu va fi o solutie doar pentru aceasta perioada si ne gandim cum sa sustinem si dupa aceste 9 luni de zile. Si aici discutia este cu bancile, sa nu existe o povara imediat dupa aceasta perioada, sa li se ceara sa vina cu plata ratelor.

Nu, sa fie reesalonata pe o perioada mai lunga, ca aceasta povara sa fie impartita pe termen lung. Cred ca ordonanta de maine va avea clarificari si pentru masurile pe care deja le-am luat si va tinem la curent cu tot ce se intampla”, a mai afirmat Citu.

SURSA ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here