8f576687-ecdf-4c01-b4ef-9a3f150ff447Locuitorii din apropierea Rafinăriei Astra amenință că vor ieși în stradă la protest, acuzând că o firmă care își desfășoară activitatea în cadrul Rafinăriei poluează aerul și solul. În replică, Garda de Mediu Prahova a controlat societatea respectivă și nu a constatat neconformități.

Unul din oamenii care locuiesc acolo ne-a povestit că aerul miroase foarte urât, iar situația îl afectează cu atât mai mult cu cât are un copil cu handicap care are nevoie de îngrijiri speciale, iar acesta nu poate respira cum trebuie din cauza mirosurilor din aer. În plus, bărbatul susține că și solul este contaminat, întrucât ar fi încercat să sape un puț în curte, dar atât la adâncimea de 4 metri, cât și la cea de 6 metri, pânza freatică are gust și miros de hidrocarburi.

Bărbatul mai spune că a mers în incinta Rafinăriei Astra, la firma SC WAGONS MAINTENANCE SRL, care se ocupă cu spălarea vagoanelor, unde a observat că reziduurile provenite de la această activitate nu se duc în totalitate către stația de epurare, ci că majoritatea sunt devărsate direct în sol.

“Am constatat că SC WAGONS MAINTENANCE nu deține laborator propriu pentru a verifica reziduurile ce vin din vagoane și din informațiile pe care le dețin am înțeles că au spălat vagoane ce au transportat substanțe radioactive, apă grea, leșie de sodă, apă amoniacală etc. În urma acestor spălări rezultă vapori care se ridică și ulterior se întorc pe terenurile învecinate, punându-ne astfel viața în pericol.

Am ales să mă mut la casă pe pământ pentru a-mi putea îngriji copiii și pentru a le putea asigura o alimentație sănătoasă, mai ales copilului care este încadrat în grad grav de handicap, însă mi-am dat seama că astfel îl expun unui pericol grav, acela de intoxicare cu substanțe radioactive cancerigene. Am notificat toate instituțiile statului care au în competență protejarea mediului, însă nu am primit niciun răspuns, fiind ignorat total de toate aceste autorități.”, povestește bărbatul.

Ziarul Incomod a solicitat un punct de vedere Gărzii de Mediu Prahova, care a efectuat un control săptămâna aceasta la societatea respectivă, dar nu a găsit nereguli:

raspuns garda

Locuitorii din zonă au semnat tabele prin care spun că sunt afectați de mirosurile și poluarea produse de societățile care își desfășoară activitățile de spălat vagoane în cadrul Rafinăriei Astra. În plus, bărbatul care ne-a semnalat problema ne-a spus că săptămâna viitoare marți, la ora 15.30, alături de ceilalți oameni care locuiesc în zonă, va protesta în fața Rafinăriei Astra împotriva poluării despre care spun că provine de la firma de spălat vagoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here