fbpx
marți, aprilie 23, 2024
spot_img

Ploiești: una dintre stațiile APM indică depășirea anuală la benzen cu 25%. Soluția propusă de un prof. dr. universitar

Citește Și

- Reclamă -
În Ploiești, una dintre stațiile de monitorizare ale Agenției pentru Protecția Mediului indică o depășire anuală la benzen cu 25%, scrie conf. univ. dr. Silviu Gurlui pe pagina sa de facebook. Acesta mai spune că luni dimineață, 29 noiembrie, la o oră matinală, concentrația indicată de stație era la cotele cele mai mari din această toamnă.
Silviu Gurlui (foto dreapta) propune și o soluție, un centru de cercetare fundamentală și aplicativă pentru reducerea poluării din Ploiești.
Redăm mai jos integral postarea acestuia:
 - Ziarul INCOMOD„La Ploiești, una dintre stațiile APM indică deja depășirea anuală la benzen cu 25%. Anul nu s-a terminat. Azi, la o oră matinală, concentrația a ajuns la cotele cele mai mari din această toamnă. Această limită este pusă/ fixată de legislație, atunci când în mediul înconjurator nu ar mai fi nimic, nici un alt compus poluant. Dar așa e acolo? Ca să o spun mai direct, limita e dezastruoasă. În Europa, cel mai probabil, rar vezi așa ceva. Oamenii din Ploiești respiră un aer aglomerat cu poluanți primari și secundari. Câți poluanți sunt? Măcar de s-ar număra câte ședințe sunt deschise, închise, programate în timp, cu parlamentari, miniștri, primari, prefecți, directori, șefi de departamente, etc, să se înțeleagă ce se întâmpla acolo.
Mulți oameni suferă. Mulți copii care respiră acest aer vor putea fi afectați. Ca să poți reduce acest efect, trebuie să fie făcută cercetare, nu monitorizare. Nu este o treabă mecanică, robotizată, informatizată, algoritmizată, e o chestiune de înțelegere, de profunzime. Monitorizare va fi făcută după ce s-a trecut de cercetare. Apoi, se pot găsi soluții. Înseamnă ca autoritățile centrale și locale să investească foarte mult într-un centru de cercetare fundamentală și, parțial, aplicativă.
Cercetarea cere costuri mari, pentru Ploiești, câteva (5-10) milioane de Euro (clădire, laboratoare, instrumente de cercetare noi, radar nor poluanți, rețea, prelevare, mobilitate, oameni încadrați permanent- măcar 15-20 cercetători de calibru cu pregătiri complementare, fizicieni, chimiști, biologi, medici, ingineri, etc – dispuși să muncească prin rotație 24 ore din 24) și cu linie telefonică non-stop deschisă oamenilor care suspectează probleme. La ce muncă e acolo, oamenii trebuie răsplătiți proporțional cu efortul și răspunderea. Modificați legea și respectați munca oamenilor de performanță!
Acest centru va oferi soluția pe care o căutați. Dar, pentru asta, trebuie oameni și fonduri. Unele tehnologii, unele echipamente, unele metode vor trebui inventate de acești oameni, acolo, în acele laboratoare, dedicate, pentru Ploiești. Nimic nu este la cheie să răspundă la orice mediu poluant! Pur și simplu, posibil să nu aveți de unde să cumpărați echipamentul, instrumentul sau senzorul! Din acest motiv monitorizarea nu poate fi eficientă cât nu se măsoaraăce trebuie!
Oameni sunt, trebuie adunați din țară sau din afara țării, plătiți bine, puși să producă știință! Pentru binele cetățenilor.”
- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Candidații la Primăria Ploiești se vor confrunta față în față

Singura dezbatere publică între candidații la Primăria Ploiești este organizată de Ziarul Incomod.Participă șase dintre principalii competitori (în...
Sari la conținut