Dată fiind componența Consiliului Local, cu un primar PNL, dar cu majoritate PSD și ALDE tensiuni au existat între consilierii locali ale partidelor respective. De multe ori în ședințele de consiliu s-a lăsat cu ceartă și reproșuri, fiecare parte acuzând imixtiunea politicului în administrarea orașului.

Tensiunile s-au amplificat săptămâna trecută, mai exact pe 6 septembrie când președintele PSD Prahova, Bogdan Toader, care este și președintele Consiliului Județean Prahova, a dat buzna în biroul primarului Dobre. Care era într-o ședință alături de consilierii săi personali. Din ușă, Toader i-ar fi reproșat primarului că a numit o persoană într-o funcție de conducere la Parcul Constin Stere, post care era de fapt al PSD-ului. Dobre nu ar fi cedat și i-ar fi replicat lui Toader că este primarul orașului și numește pe cine vrea. Discuția s-a oprit aici, dar după ultimele evenimente petrecute se pare că avem de-a face cu un efect de domino. Mai pe scurt, lucrurile au început să degenereze rapid în Consiliul Local.

CITEȘTE și Ce ascunde conflictul dintre președintele CJ, Bogdan Toader, și primarul Ploieștiului, Adrian Dobre

Două evenimente care au amplificat scandalul

Pe 8 septembrie, unul dintre consilierii lui Dobre, doctorul Bogdan Nica, și-a dat demisia din această funcție. Doctorul Nica, apreciat atât de PNL (al cărui membru de partid este) cât și de PSD, nu a făcut obiectul vreunei explicații sau opinii din partea partidului său. Care a tăcut mâlc. Singurii care au reacționat au fost consilierul PSD George Botez și fostul candidat independent la Primăria Ploiești, Marius Fenichiu. La câteva zile distanță a mai reacționat un alt lider politic. Dar… tot de la PSD, adică Bogdan Toader, același care a avut cearta cu primarul Dobre.

CITEȘTE și Președintele PSD Prahova despre demisia doctorului Bogdan Nica: ”Personal sunt supărat că a demisionat din funcția de consilier al primarului.”

Dacă declarația lui Bogdan Toader a avut ca scop doar să-l irite pe Dobre nu are nicio importanță dată fiind starea lucrurilor. Pentru că duminică a avut loc al doilea eveniment care a dus la amplificarea scandalului dintre cele trei partide. Aflată la Valea Doftanei, Roberta Anastase, deputat PNL a criticat aripa PSD+ALDE din Consiliul Local făcând referire la cei doi viceprimari, Cristian Ganea (PSD) și George Pană (ALDE). ” Roberta Anastase nu a ratat momentul să se arate nemulțumită și de cei doi viceprimari, Cristian Ganea și George Pană (ALDE), spunând că în politică toți cei în funcții ar trebui să muncească împreună în primii trei ani de mandat și nu să refuze implementarea unor proiecte doar pentru a-i face rău partidului concurent.”-LINK

Reacțiile celor doi, precum și a președintelui PSD Prahova au apărut ieri în spațiul public. Dar până atunci, luni, la ședința de Consiliu Local s-a produs scandalul. Mărul discordiei: noul spital municipal. Văzând că cei de la PSD votează împotrivă, primarul Dobre a părăsit nervos ședința. Iar la finalul ședinței, la fel de nervos, viceprimarul Ganea l-a criticat pe Dobre bătând efectiv cu pumnul în masă.

Partidul concurent și lipsa de proiecte

După scandalul de luni, marți a fost o zi plină pentru cei de la PSD și ALDE. După apariția comentariilor Robertei Anastase privindu-i pe cei doi viceprimari și a declarației lui Dobre care fost de acord cu afirmația Robertei Anastase că Ganea și Pană refuză implementarea unor proiecte pentru a-i face rău partidului concurent, precizând ”că nu are altă explicație în ceea ce-i privește pe cei doi.”, Ganea Pană, dar și Bogdan Toader au reacționat destul de dur. Astfel, se pare că s-a adâncit ruptura dintre edilul șef și cei doi viceprimari, ruptură care a fost observată încă de luni de când Dobre a părăsit ședința de consiliu, iar Ganea a dat cu pumnul în masă.

Ideea este că de fapt conflictul nu este neapărat între Dobre și cei doi viceprimari, ci este între PNL și PSD+ALDE. Având guvernarea și majoritatea în Consiliul Local este foarte posibil ca cei din urmă să încerce boicotarea tuturor proiectelor propuse de consilierii PNL sau chiar de Adrian Dobre. Ar fi o bună politică pre-electorală. Cu un an sau șase luni înainte de campania pentru Primăria Ploiești, PSD poate enumara cu brio nerelizările mandatului Dobre. Omițând evident că l-au blocat timp de patru ani în Consiliul Local.

De altfel, Bogdan Toader a afirmat ieri ca răspuns la cele declarate de Roberta Anastase și Adrian Dobre cu privire la cei doi viceprimari că ”cei de la PNL și-au dat seama că de când a câștigat Dobre primăria nu au venit cu niciun proiect major. Și atunci e mai ușor să acuze decât să-și asume.”.

CITEȘTE Bogdan Toader, atac la PNL: ”Nu a venit cu niciun proiect major”

Viceprimarul George Pană a declarat că nu există un război la nivelul conducerii Primăriei Ploiești, dar a recunoscut că există o proastă comunicare: ”Nu este neapărat un război, o tensiune, este o proastă comunicare și este o chestiune pe care eu am reclamat-o nu o dată, am reclamat-o de foarte multe ori în diverse ocazii, ședințe pe care domnul primar le convoacă, ședințe care vizează direcțiile pe care noi le avem în subordine, de care noi nu știm, dispoziții date de domnul primar către instituțiile pe care le avem în subordine de care noi nu știm, transferuri de persoane între diverse instituții de care noi aflăm după.”.

CITEȘTE Viceprimarul George Pană îl atacă pe Adrian Dobre: „Este o foarte proastă comunicare din partea primarului”

Proastă comunicare sau nu, reacțiile liderilor PSD arată că ceva s-a întâmplat în primărie.

O altă ipoteză ar fi că PSD-ul și ALDE acționează astfel pentru a-l obliga pe Dobre să iasă la negocieri, primarul fiind și președintele PNL Ploiești. Care negocieri s-ar fi putut să fi existat în trecut de vreme ce Toader vine și îi spune răspicat primarului că Parcul Constantin Stere e al PSD-ului. Dacă au existat astfel de negocieri, cu toate că nimeni nu recunoaște acest lucru, este foarte posibil ca ele să se fi anulat în urma scandalului. O să urmeze probabil un boicot total în Consiliul Local din partea majorității PSD+ALDE, iar liberalii nu o să poată face altceva decât să asiste pasiv la acest război de uzură.

Până la urmă sunt în opoziție și ar trebui să și-o asume.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here