fbpx
duminică, mai 26, 2024
spot_img

PNL Prahova, la un pas să conteste alegerea viceprimarilor de la Ploiești

Citește Și

- Reclamă -

PNL Prahova continuă să-i acuze pe reprezentanții PSD, ALDE și PMP că încalcă legea! Scandalul a început săptămâna trecută, după ședința de învestire a noului Consiliu Local, când la alegerea viceprimarilor de la Ploiești liderii partidelor acuzate verificau voturile consilierilor, pentru a se asigura că aceștia au votat „cum trebuie”. Iulian Dumitrescu, copreședintele PNL Prahova, îi acuză astfel că nu respectă legea, prin faptul că votul trebuie să fie secret.

Prima măsură de protest a fost aceea a neparticipării liberalilor la ședința de învestire a Consiliului Județean Prahova, Dumitrescu explicând că liberalii aveau indicii că aceleași practici vor avea loc și la această ședință.

- Reclamă -

Detalii aici!

Astăzi, PNL Prahova a emis un comunicat de presă prin care anunță că liderii formațiunii politice iau în considerare contestarea alegerilor celor doi viceprimari la Ploiești, în speță Cristian Ganea (PSD) și George Pană (ALDE):

Senatorul Iulian Dumitrescu, co-preşedinte PNL Prahova, a declarat ca ia în considerare să ceară prefectului să atace în contencios administrativ hotărârea de alegere a viceprimarilor din capitala de judeţ pentru încălcarea prevederilor legale privind asigurarea secretului votului. „Consider că aleşii locali PSD-ALDE-PMP din Ploieşti şi-au început noile mandate în dispreţ faţă de alegători şi cu încălcarea legii. Ei au arătat şefilor lor de partid buletinele de vot pentru alegerea viceprimarilor înainte de a introduce aceste buletine în urne, încălcând astfel art. 45, al. (5), din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 cu privire la votul secret. Trebuie să menţionez că votul secret este extrem de important în democraţie, iar scopul este de a asigura că votanţii fac o alegere fără niciun fel de intimidare sau influenţă. Odată votul exprimat, nimeni nu poate avea acces la buletine pentru a descoperi cum s-a votat. Vreau să mai adaug un aspect, pentru consilieri, secretul votului presupune nu numai dreptul, ci şi o obligaţie ca să păstreze secretul votului lor. În consecință, îi solicit prefectului de Prahova să atace hotărârea de alegere a viceprimarilor din Ploiești, aceasta fiind lovită de nulitate deoarece a fost adoptată cu încălcarea legii”.
            În opinia liderului liberal, atât consilierii PSD-ALDE-PMP din Ploieşti, care şi-au arătat buletinele de vot, cât şi şefii lor de partid ar putea fi suspectaţi de săvârşirea unor infracţiuni. „Renunţarea la caracterul secret al votării este o acţiune contrară prevederilor legale şi constituţionale. Ni s-a explicat de catre juristi consacraţi că putem vorbi despre infracţiunea de abuz în serviciu având în vedere faptul că, pe întreaga durată a mandatului, aleşii locali se consideră în exerciţiul autorităţii publice, iar încalcarea secretului votului reprezintă încalcarea obligaţiilor de serviciu asumate de către consilierii locali. Dacă este adevărat ceea ce am auzit, că un partid a stabilit în forul său de conducere judeţean ca aleşii să îşi arate buletinul de vot înainte de a-l introduce în urnă, vorbim deja de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, poate chiar de şantaj. În orice caz, obligarea unui membru de partid de către seful său să arate votul reprezintă sigur o infracţiune. În situaţia în care instituţiile abilitate nu se vor autosesiza, e posibil să depunem noi plângeri împotriva celor care calcă legea în picioare”, a argumentat senatorul PNL.
            “Niciodată nu am contestat mandatele pe care partidele le dau membrilor pentru susţinerea unor alianţe, noi spunem doar că votul în Consiliile Locale şi în Consiliul Judeţean trebuie să se desfăşoare în conformitate cu prevederile legale. Trebuie să dăm un semnal că au trecut vremurile în care politicienii din Prahova călcau legea în picioare pentru a-şi vedea de propriile lor interese. Stimaţi colegi de la PSD-ALDE-PMP, nu vă cerem altceva decât să citiţi şi să respectaţi legea”, a concluzionat Iulian Dumitrescu, co-preşedinte PNL Prahova.

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Spionul arestat pentru trădare organiza evenimente culturale cu tema: ”Spionul James Bond”

În zilele mai libere, când nu spiona obiective militare în Delta Dunării pentru ruși, ploieșteanul Alexandru Piscan organiza spectacole...