Nereguli grave la Poliția Locală Ploiești! Angajații susțin că instituția pierde sute de procese, acuză lipsă de comunicare din partea conducerii, dar și proceduri abuzive cu privire la statutul funcționarului public.

Am luat un exemplu care, spunem noi, este sugestiv pentru felul în care funcționează și este condusă Poliția Locală Ploiești.

În 2016, o polițistă, împreună cu o colegă și un șef, au mers la un caz în urma unei sesizări. În urma constatărilor, s-a decis ca persoana pârâtă să fie sancționată contravențional cu amendă. În timpul procedurilor, echipajul Poliției Locale a fost amenințat de contravenientă, inclusiv cu procese, aceasta menționând că fiica ei practică avocatura. Femeia amendată s-a ținut de cuvânt și a făcut contestație. Nimic anormal până acum.

Sute de procese pierdute

De aici înainte însă, aflăm detalii care pun sub semnul întrebării managementul acestei instituții plătite din bani publici. Polițista cu care reporterii Republikanews au discutat susține că serviciul juridic nu s-a prezentat la proces și nici nu a urmat nicio altă procedură legală, să facă o întâmpinare, de exemplu. Instanța a dispus anularea procesului verbal. Poliția Locală nu a făcut apel pentru că, din nou, nu a avut cine…

Din păcate, procedura serviciului juridic este standard! Angajații instituției susțin că au fost sute de procese pierdute la care Poliția Locală n-a avut reprezentare.

Cazul pe care îl prezentăm a devenit, între timp, și mai complicat. Persoana care fusese amendată a făcut mai multe reclamații la Poliția Locală pe numele angajatei care a completat procesul verbal respectiv. Aflând despre acest lucru „pe surse”, polițista a făcut o adresă către conducere, pentru a i se pune la dispoziție respectivele reclamații. Cu atât mai mult cu cât angajata a aflat, tot „din gura lumii”, că face obiectul unei cercetări disciplinare în baza acelor reclamații. Nu a primit răspunsul dorit. „Am primit un copy-paste din lege”, a spus polițista.

Cazul polițistei, pe masa ANFP

Răspunsul a fost trimis pe adresa de domiciliu a angajatei. Iar aici, avem de-a face cu o nouă problemă care a ajuns inclusiv pe masa comisiei de disciplină din cadrul Primăriei Ploiești.

Polițista susține că șefii instituției au procedat nelegal, accesând dosarul profesional fără acordul acesteia. „Legea spune clar că accesarea dosarului profesional poate fi făcută doar cu acordul prealabil al funcționarului public și doar în prezența acestuia”, a declarat angajata. Pe scurt, aceasta spune că i-a fost încălcat statutul (FOTO).

Există reglementări clare privind aceste aspecte legate de baza de date și dosarele profesionale ale funcționarilor publici.

Angajata a făcut și o sesizare la ANFP, Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Interesant este că ANFP a depus la Primăria Ploiești, la rândul ei, o reclamație care vizează această speță!

Adresa trimisă de ANFP a intrat la Comisia de disciplină și este în curs de analizare.

Sursa: www.republikanews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here