Ambele sunt instituţii publice, a căror activitate se realizează în scopul apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, însă există DEOSEBIRI între cele două instituţii, respectiv între POLIŢIST din POLIŢIA ROMÂNĂ şi POLIŢIST LOCAL.

Mai jos găsiţi câteva dintre aceste deosebiri:

• POLIŢIA NAŢIONALĂ ROMÂNĂ face parte din Ministerul Afacerilor Interne!
• POLIŢIA LOCALĂ face parte din cadrul primăriilor şi se află sub coordonarea şi controlul direct al primarului.

• Şi poliţistul din POLIŢIA ROMÂNĂ şi cel LOCAL poartă uniforme şi folosesc maşini inscripţionate, însă diferă culoarea, sigla, gradele şi denumirea!
* Poliţistul din Poliţia Română are uniformă de culoare albastru închis.
* Poliţistul local poartă uniformă neagră.

• Poliţiştii locali sunt cunoscuţi ca fiind foștii gardieni publici, Poliţia Locală fiind fosta „Pază contractuală” şi mai apoi „Poliţia Comunitară”, având ca prerogative PAZA bunurilor şi obiectivelor.
• Poliţia Română NU are competenţe în privinţa executării de pază.

• Poliţistul din Poliţia Română are atribuţii în instrumentarea dosarelor penale.
• Poliţistul local NU are competenţă în cercetarea infracţiunilor.

• Poliţistul din Poliţia Română cu atribuţii de poliție rutieră are competență să dirijeze circulaţia vehiculelor şi pietonilor, să oprească în trafic, pentru control, autovehicule și să aplice legislația rutieră.
• Poliţistul local NU are dreptul, prin lege, să oprească şi să controleze autovehicule în trafic (exceptând situaţiile în care un conducător auto circulă pe o stradă cu acces interzis, opreşte sau staţionează ilegal, atunci când autovehicule cu gabarit depăşit circulă în zone unde nu au acest drept, putând aplica sancțiuni contravenţionale). De asemenea, aceștia pot aplica sancțiuni pentru abateri comise de pietoni, bicicliști, sau conducători de atelaj hipo.
Totodată, sprijină în anumite situații activitatea polițiștilor rutieri ai Poliției Române.

 

Sursa: pagina de Facebook a Poliției Române

 

4 COMENTARII

  1. Nici macar aia din Politia romana nu stiu ca n-au atributii de PAZA 🙂 Si tineri, si batrani, din ambele forme de banditism institutionalizat, habar n-au de capu’ lor, doar sa faca sluj la comanda politica. Cine isi imagineaza ca ar trebui sa faca altceva intr-o asemenea institutie, pleaca urgent sa-si caute alte surse de venit, pe “piata libera”.

  2. De fapt sunt niste impostori care , ca si tiganii, datorita faptului ca c-au c….t pe onoare de-a lungul timpului, au incercat sa se reinventeze prin noi denumiri. Tot gardieni publici raman, ceea ce ,usor-usor, devine un adjectiv. Se agata de asemanarile uniformelor si acel,,LOCALA,, SCRISA CU LITERE MINUSCULE, EXACT CA HOATELE DE LA PIATA CAND, LANGA CIFRA MARE A LEILOR, MAI SCRIU SI UN 99 MIIIIIC, CA SA TE FECA LA CANTAR.

  3. POLITISTII LOCALI NU SUNT DECAT BISNITARI ORDINARI LEGALI ( FURA DELA BTRANII VANZATORI DE MARAR, FLORI, RIDICHII,I LE MUTA IN MASINILE LOR SI LE IMPART INTRE EI LA SEDIU ) IN SCHIMB NU AU CURAJ SA SE OCUPE DE TRAFICANTII DE TIGARI DIN OBOR DEOARECE ISI PRIMESC CARTUSUL DE TIGARI cazuri vazute de mine DACA VRETI SA SCAPATI DE ACEASTA BANDA DE INFRACTORI SCHIMBATI-LE NUMELE SI STATUTUL IN CORPUL GARDIENILOR PUBLICI CEEA CE SI SUNT,UNIFORMA SA FIE MARON,IAR CA ACTIVITATE SA SE OCUPE DE PAZA INSTITUTIILOR,A PARCURILOR,SCOLILOR SI ALTELE ASEMENEA.SCOTETI-I DIN PIETE, CA NU AICI SE FURA BANII STATULUI SI DE PE SOSELE SA NU MAI BLOCHEZE MASINILE SI IN GENERAL SA LASA CIRCULATIA AUTO PE MANA CELOR CE SE PRICEP.

  4. POLITISTII LOCALI NU SUNT DECAT BISNITARI ORDINARI LEGALI ( FURA DELA BTRANII VANZATORI DE MARAR, FLORI, RIDICHII,I LE MUTA IN MASINILE LOR SI LE IMPART INTRE EI LA SEDIU ) IN SCHIMB NU AU CURAJ SA SE OCUPE DE TRAFICANTII DE TIGARI DIN OBOR DEOARECE ISI PRIMESC CARTUSUL DE TIGARI cazuri vazute de mine DACA VRETI SA SCAPATI DE ACEASTA BANDA DE INFRACTORI SCHIMBATI-LE NUMELE SI STATUTUL IN CORPUL GARDIENILOR PUBLICI CEEA CE SI SUNT,UNIFORMA SA FIE MARON,IAR CA ACTIVITATE SA SE OCUPE DE PAZA INSTITUTIILOR,A PARCURILOR,SCOLILOR SI ALTELE ASEMENEA.SCOTETI-I DIN PIETE, CA NU AICI SE FURA BANII STATULUI SI DE PE SOSELE SA NU MAI BLOCHEZE MASINILE SI IN GENERAL SA LASA CIRCULATIA AUTO PE MANA CELOR CE SE PRICEP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here