O polițistă din Prahova a fost trimisă în judecată de către procurorii DIICOT din Ploiești după ce a accesat ilegal baza de date a Poliției Române. Isabela Anamaria Tănase a lucrat ca agent de poliție în cadrul Secției 4 din Ploiești  și este acuzată de săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic. Potrivit datelor din rechizitoriul procurorilor, polițista a căuat date despre soția fratelui său, dar și despre părinții acesteia.

Polițista și-a scuzat gestul invocând faptul că a accesat DEPABD pentru a afla ziua de naștere a rudelor fratelui său pentru pentru a le trimite mesaje de ”La mulți ani!”.

”Acțiunile sale de interogare a bazei de date vizând datele cu caracter personal ale persoanei vătămate au mai fost motivate și prin faptul că dorea să verifice ziua de naștere a acesteia pentru a transmite urări, precum și pe fondul unor vizite pe care urma să i le facă la domiciliu, necunoscând adresa exactă, care îi era necesară comunicării prestatorilor de servicii de taximetrie (…) Necesitatea obținerii adresei complete o justifică prin faptul că trebuia să ajungă urgent la domiciliul fratelui și cumnatei (…) Inițial a încercat să obțină informația legată de adresă prin contactarea telefonică a fratelui și cumnatei, însă aceștia nu au răspuns apelurilor”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii au o cu totul altă părere și au arătat că baza de date a IGPR a fost accesată în mod ilegal de către polițistă de 38 de ori din 2013 și până în 2017, fără ca persoanele verificate să fie implicate într-o anchetă sau o cercetare care să justifice căutările.

Isabela Anamaria Tănase, polițista incriminată, a ajuns în situața de a fi anchetată de către procurorii DIICOT incitată fiind de către fratele său și el inculpat acum în același dosar. Bărbatul se afla în divorț și avea un conflict atât cu fosta soție cât și cu rudele acesteia. A profitat de faptul că sora lui este polițistă și a rugat-o să-i ofere anumite date personale despre rudele fostei sale soții. Conform legii, un polițist poate accesa baza de date doar dacă persoanele verificate sunt parte într-o anchetă.

Isabela Tănase nu a intrat în baza de date a IGPR folosind contul și parola ei, ci a apelat la ajutorul colegilor de serviciu. Mai mult, polițista a continuat să intre fără drept în DEPABD chiar și după o anchetă disciplinară din același motiv.

În fața procurorilor, Isabela Tănase a declarat că accesare bazei de date cu caracter personal ”a fost o prostie și o curiozitate de-a mea pentru a afla despre aceșia date de naștere pentru a le ura <<la mulți ani>>, am crezut întotdeauna că o să țin minte aceste data, dar de fiecare dată uitam și verificam în bază”, se arată în rechizitoriu.

Dosarul său se află acum pe rolul secției penale a Tribunalului Prahova, iar în data de 8 iulie instanța urmează să pronunțe sentința. Cât timp va dura procesul, Isabela Tănase a fost detașată de la Secția 4 din Ploiești la arhiva Serviciului Cazier, acolo unde nu mai are acces la baza de date a Poliției Române.

1 COMENTARIU

  1. Asta minte de parca noi am fi copii sa o credem. Cica sa afle datele de nastere. Ce minciuna gogonata, sper sa fie data afara din Politie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here