fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Polițistă din Ploiești, condamnată pentru accesarea ilegală a datelor personale ale unor rude. Cazul scoate la iveală nereguli grave la IPJ Prahova. FOTO-DOCUMENTE

Citește Și

- Reclamă -
Ziarul Incomod a prezentat ieri o analiză succintă a patru cazuri în care angajați ai MAI din Prahova au accesat ilegal baza de date cu informații personale în interes propriu. Cele patru cazuri scot la iveală o adevărată breșă de securitate în cadrul MAI și arată neglijența cu care oamenii legii tratează reglementările cu privire la confidențialitatea datelor personale.

Citiți aici: Accesarea ilegală a datelor personale, breșă imensă de securitate în interiorul MAI

Mai jos, prezentăm detalii dintr-unul dintre cele patru cazuri, mai exact din dosarul polițistei de la Secția nr. 4 Poliție Ploiești, Anamaria Isabela Tănase:

- Reclamă -
*O polițistă din Prahova a fost condamnată la 1 an și 3 luni de închisoare cu suspendare (sentința nu e definitivă), după ce a accesat ilegal baza de date, pentru a afla informații despre soția și socrii fratelui ei.
*Fratele polițistei, care ar fi convins-o pe sora lui să comită infracțiunile, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare (sentința nu e definitivă).
*Faptele pe care Ziarul Incomod le prezintă în acest articol ridică o problemă importantă: ușurința cu care datele unor persoane care nu fac obiectul niciunei cercetări pot fi accesate oricând, în orice scop, de către angajații MAI cu acces la respectivele baze de date.
Frăția penală. Fratele polițistei, beneficiarul investigațiilor ilegale

Conform rechizitoriului, polițista care la data faptelor era încadrată ca agent șef adjunct la Secția nr. 4 a Poliției Ploiești a accesat datele cumnatei, precum și ale părinților acesteia, la solicitarea fratelui ei. Polițista a divulgat informațiile fratelui ei, a concluzionat instanța în soluția dată procesului.

Accesarea datelor celor trei a fost efectuată în repetate rânduri, între anii 2013 și 2017, de pe conturile unor colegi ai polițistei din cadrul Secției 4, utilizând parolele aferente fiecărui cont.

Nicio persoană dintre cele trei vizate nu a făcut vreodată obiectul unei cercetări și nici nu a fost parte în vreun dosar care să justifice accesarea datelor.

- Reclamă -

Astfel, în urma anchetei, polițista a fost trimisă în judecată pentru trei capete de acuzare: 

*acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată

*operațiuni ilegale cu sisteme sau programe informatice, în formă continuată

*divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată.

- Reclamă -

Fratele acesteia a fost trimis în judecată pentru două acuzații: 

*instigare pentru accesarea ilegală a unui sistem informatic, în formă continuată

*instigare pentru divulgarea de informații secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată

Tribunalul Prahova i-a găsit vinovați pe cei doi inculpați pentru toate capetele de acuzare. Amândoi au primit pedepse, în speță polițista 1 an și 3 luni de închisoare cu suspendare, iar fratele un an de închisoare cu suspendare, precum și suspendarea unor drepturi în cazul amândurora. 

O familie înstărită, dar cu multe probleme

Soția fratelui polițistei provine dintr-o familie înstărită. Tatăl ei este avocat în Baroul București, mama este notar, iar familia deține mai multe proprietăți. Înainte de căsătorie, fratele polițistei și viitoarea soție au semnat un contract prenupțial. Soția este cadru universitar, în București, iar bărbatul era angajat cu studii superioare la Distrigaz.

Acesta se comporta violent chiar și înainte de căsătorie, reiese din cercetarea efectuată de procurorii DIICOT, iar după problemele s-au agravat.

Potrivit declarațiilor martorilor din dosar, bărbatul era nemulțumit că socrii nu-i transferă drepturi de proprietate asupra unor imobile. Certurile între soți erau frecvente și deseori se lăsau cu agresiuni fizice asupra femeii de față cu alte persoane care au depus mărturii în dosar.

Ulterior, aceștia au ajuns la divorț, care, între timp, s-a și pronunțat.

De altfel, primele „investigații” făcute de polițistă datează de pe vremea când fratele ei nu era căsătorit.

În urma unor conflicte, acesta a pretins că a fost urmărit de o mașină în care se aflau viitoarea soție și un bărbat despre care ea a susținut că este fratele ei.

Polițista a verificat numărul mașinii în baza MAI și datele personale ale femeii.

După căsătoria celor doi, când problemele s-au agravat, polițista a solicitat, ani la rând, în mod repetat, date referitoare la soția fratelui ei și la părinții acesteia, obținând inclusiv date privind proprietățile pe care le dețin. De asemenea, a fost interogată baza de date pentru cei doi copii minori ai cuplului.

Explicații ridicole: „Am vrut să aflu ziua de naștere pentru a-i ura La mulți ani!”

Dacă primele accesări, o parte din cele din 2013, au fost puse de polițistă pe seama conflictelor dintre fratele ei și familia femeii (conflicte care n-au făcut obiectul vreunei cercetări a Poliției pentru că nu au fost înregistrate plângeri), celelalte intrări în baza de date au explicații de-a dreptul ridicole din partea fostei agente.

De exemplu, fosta polițistă a declarat, conform rechizitoriului, că a căutat din curiozitate  sau că a vrut să afle ziua de naștere pentru a le face urări.

De asemenea, într-una dintre declarații, a spus că a căutat adresa pentru că trebuia să-și ajute cumnata cu îngrijirea copilului mic și nu știa exact unde stă (familia locuia în București).

De asemenea, fosta polițistă susține că afișarea datelor s-a produs în „cascadă”. Adică, în momentul în care a căutat-o pe cumnată, au fost accesate automat date referitoare la părinții ei.

Problema unui întreg sistem

Deși avea drept de acces la baza de date, fosta polițistă a făcut toate intrările legate de cele trei rude (cumnata și părinții acesteia) de pe conturile unor colegi.

Aceștia au susținut că nu i-au dat niciodată parolele aferente conturilor lor, iar unii dintre ei au spus că nu este exclus ca, în timp ce erau plecați din birou, calculatorul la care lucrau să fi rămas logat la baza de date.

Interesant este însă că au fost înregistrate și accesări de pe conturile unor colegi ai polițistei care, în acel moment, nu se aflau la serviciu. Unul dintre ei era internat în spital, altul era liber.

De asemenea, una dintre interogări, cea din data de 6.07.2017, a fost efectuată de pe contul unei agente după ce inculpata NU mai era în secția respectivă, ci fusese mutată la Secția nr. 2 Poliție Ploiești!

 - Ziarul INCOMOD

Deși toți polițiștii care dețin respectivele conturi susțin că nu au înstrăinat parolele, inculpata a declarat că aceștia i le-au furnizat de bunăvoie, după ce ea a uitat parola la propriul cont (!)   

Așadar, accesarea nejustificată a datelor pare cât se poate de simplă. Și, în cazul de față, nimeni nu s-a sesizat timp de mai bine de patru ani cu privire la interogarea ilegală a bazei privind datele celor trei persoane (între 2013 și 2017) de către fosta polițistă. 

Abia când chiar persoanele vătămate au vrut să vadă dacă au făcut obiectul unei astfel de proceduri, a ieșit totul la iveală… 

Cererile au fost depuse în 2017 (părinții soției fratelui polițistei) și în 2018 (soția), după cum se poate observa mai jos.

Măsuri luate împotriva celor implicați

Așa cum am arătat mai sus, fosta polițistă și fratele acesteia au fost condamnați la închisoare cu suspendare.

Persoanele vătămate au făcut contestație împotriva sentinței Tribunalului Prahova considerând că pedeapsa primită este prea blândă, având în vedere frecvența infracțiunilor comise, perioada lungă de patru ani în care cei doi inculpați au comis faptele și conduita acestora. În prezent, dosarul este în stadiul de apel, pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Ploiești.

De asemenea, persoanele vătămate contestă, pe latură civilă, despăgubirea în valoare de 7.000 de euro pentru fiecare parte vătămată, față de suma de 50.000 de euro solicitată. 

Față de polițiștii ale căror conturi au fost folosite pentru accesarea datelor, cauza a fost clasată, procurorii DIICOT considerând că nu au comis nicio infracțiune. 

Aceștia au primit însă unele sancțiuni disciplinare, în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, după cum sunt înștiințate părțile vătămate. Vezi mai jos:

De asemenea, un polițist a fost sancționat disciplinar după ce părțile vătămate l-au fotografiat când, la unul dintre termenele din instanță, acesta a adus-o pe inculpată cu o mașină a poliției. Părțile vătămate l-au reclamat, iar polițistul de la Secția nr. 4 Poliție Ploiești a fost sancționat disciplinar pentru că și-a depășit atribuțiile de serviciu.

Tot în cadrul cercetării disciplinare efectuate de Direcția Control Intern a Poliției Române înainte de cercetarea efectuată de procurorii DIICOT, dar și ulterior, în instanță, polițista condamnată pentru accesarea ilegală a bazei de date a susținut că nu a folosit contul său pentru că își uitase parola, iar procedura de recuperare era „complicată”. Întreaga procedură pe care femeia o numește „complicată” constă în completarea unei cereri, care trebuia depusă la conducerea secției de poliție, ulterior trimisă la Poliția Municipală, care o trimitea la Poliția Județeană, iar în cele din urmă ajungea la instituția care este responsabilă cu administrarea bazei de date. Deși poate procedura ar fi durat o lună, două, poate chiar trei, în mod sigur ar fi durat mai puțin de patru ani, perioada cât polițista a accesat baza de date de pe conturile colegilor.

Referitor la declarațiile acestora că nu i-ar fi dat polițistei parolele de acces ale conturilor personale, polițista îi contrazice și oferă o explicație pentru care aceștia ar fi mințit, aceea că astfel ceilalți polițiști au încercat să nu suporte repercusiunile neglijenței lor. Chiar și așa, majoritatea au recunoscut însă că și-au ajutat colega și au efectuat verificări în baza de date la cererea acesteia, deși, procedural, aceasta ar fi putut să solicite verificările la dispecerat, unde trebuia să precizeze pentru ce lucrare are nevoie de respectivele informații. Întrucât verificările nu vizau nicio lucrare polițienească, probabil de aceea femeia a apelat la colegii săi, evitând astfel să dea prea multe explicații.

Însă, așa cum spuneam și la începutul articolului, dosarul scoate la iveală o practică gravă din secțiile de poliție și anume lejeritatea cu care polițiștii tratează subiectul accesării bazei de date cu informații despre fiecare cetățean. Fie că vorbim despre oferirea credențialelor de acces, fie că aceștia au efectuat personal verificările la cererea colegei, întrucât persoanele verificate în realitate nu făceau obiectul nici unei cercetări, iar faptele au fost comise în mod repetat pe parcursul a patru ani, este evidentă ușurința, sau chiar neglijența, cu care anumiți polițiști tratează legile privind datele personale și accesul la astfel de informații.

Reamintim că acesta nu este singurul caz din Prahova în care polițiștii au accesat ilegal bazele de date, informații despre celelalte cazuri fiind prezentate în articolul publicat ieri.

Ziarul Incomod a solicitat Poliției Prahova o situație detaliată privind cazurile de acces ilegal la un sistem informatic cercetate în ultimii ani de Biroul Control Intern al IPJ. Până la momentul publicării acestui articol, Poliția Prahova nu a răspuns solicitării noastre, urmând ca în momentul în care vom primi datele cerute să revenim cu detalii în acest sens.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Lucian Bode a sesizat Curtea de Arbitraj a PNL, cu privire la candidatura lui Iulian Dumitrescu la Consiliul Județean Prahova

Lucian Bode, secretarul general al PNL, a anunțat că a sesizat Curtea de Arbitraj a partidului cu privire la...
Sari la conținut