fbpx
miercuri, mai 31, 2023

Povestea de film a Silviei, alpinista care a murit de ziua ei, pe un traseu din Bucegi

Citește Și

- Advertisement -

Silvia Murgescu, alpinista din Brașov, a murit, miercuri 12 ianuarie, în ziua în care împlinea 38 de ani, pe un traseu accidentat din munții Bucegi. Trupul său a rămas încă în prăpastie, pentru că vremea nefavorabilă, viscol și risc mare de avalanșă, a împiedicat salvamontiștii să intervină.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Salvamont România, acțiunea de recuperare a trupului Silviei va fi reluată spre finalul săptămânii viitoare, când vremea dă semne că se va îmbunătăți și va permite echipelor de salvatori să urce în siguranță pe munte.

- Advertisement -

Moartea Silviei Murgescu a surprins comunitatea alpiniștilor din România. Era cunoscută drept un tehnician desăvârșit, cu multă experiență în acest domeniu, abordând în mod frecvent trasee considerate printre cele mai dificile din România, dar și din Franța, Elveția, Austria sau Italia.

SURSA FOTO silvique.ro

- Advertisement -

 

Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, în 2015, Silvia mărturisea că nu era pasionată să urce pe cele mai înalte vârfuri ale munților, ci să abordeze traseele care necesitau o tehnică desăvârșită.

”(…) eu nu cuceresc vârfuri, eu fac trasee tehnice, urc pe pereţi, pe stânci. Un traseu implică o anumită tehnică de căţărare, cu echipament adecvat, în funcţie de sezon. Nu fac trekking decât atât cât este necesar ca să ajung la peretele de căţărare. Munţii Alpi oferă cele mai complexe trasee de alpinism, cele din România nu sunt complete, reprezintă doar o bucăţică din ce reprezintă cu adevărat un astfel de traseu. Am fost de trei ori în Alpi. Cel mai greu traseu pe care l-am făcut în raport cu pregătirea mea din momentul respectiv a fost creasta integrală pe Peuterey, care pleacă din Italia şi urcă până pe Mont Blanc”, mărturisea Silvia în 2015.

În 2018, în timpul uneia dintre escalade, Silvia a avut un accident cumplit pe un traseu din Brașov. Un bolovan desprins din stâncă a lovit-o în cap și a fost la un pas de moarte. A suferit o intervenție chirurgicală complicată, a stat în comă, dar și-a revenit și a reluat ascensunile sale pe munte, în ciuda problemelor de sănătate.

- Advertisement -

Pe 12 ianuarie a mers în escaladă singură. Se pare că Siliva și-ar fi căutat un partener de drum, doar că nimeni dintre cunoscuți nu a fost disponibil în timpul săptămânii, așa că a decis să urce singură. Nici măcar sora ei geamănă, și ea alpinist, nu a putut să o însoțească pentru a celebra ziua lor de naștere pe traseul Albișoara Gemenelor din Bucegi.

Siliva era încrezătoare. Parcursese acest traseu la începutul anului, pe 7 ianuarie. Chiar ea, pe blogul său silvique.ro a descris că a ajuns întâmplător pe Albișoara Gemenelor, intenția ei fiind să rămână pe un traseu apropiat.

” Planul era să urc Albișoara Crucii 2A peste ca găsisem un articol în blog-ul meu și am salvat toate info în iPhone ca să mă informe dacă nu găsesc continuare: http://www.silvique.ro/2014-01-19-bucegi-albisoara-crucii-2a/

Dar am nimerit în Albișoara Gemenilor 2A. Și am continuat așa!

Am ales sa urc pe porțiunea cu gheata și putină zăpadă evitând porțiune cu mai multă zăpadă. Îmi place așa deși teoretic e riscant”, scria Siliva pe blogul ei cu doar o săptămână înainte de accidentul mortal care s-a petrecut exact pe acest traseu.

O greșeală, poate lipsa de atenție sau poate vremea nefavorabilă i-au adus sfârșitul Silviei. Miercuri în jurul orelor 15.00, familia ei a început să se îngrijoreze atunci când fata nu a mai răspuns la telefon. Salvatorii montani care au plecat pe traseul indicat i-au găsit trupul, au încercat să-l recupereze din prăpastie, dar viscolul care sufla cu peste 140 de km/h nu a permis finalizarea intervenției. A fost solicitat chiar și un elicopter, însă riscul de avalanșă era prea mare, iar salvamontiștii s-ar fi supus inutil unui risc extrem.

Puțin știu că Silvia era inginer în telecomunicații și chiar profesa în domeniu ca senior network engineer. A urmat cursurile Facultății de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Politehnică din Bucureşti, iar în timpul studenției s-a îndrăgostit de munte pentru ca în 2013 să escaladeze deja cascadele de gheaţă Supervisor şi Mordor din Valea Gastein, Austria.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Greva profesorilor: Sindicatele au respins oferta Guvernului

Sindicaliștii din Educație au respins oferta Guvernului, de mărire a salariului cu 1.000 de lei brut pentru profesori și...

Mai Multe Articole Ca Acesta