La finalul lunii septembrie, o elevă din Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Ploiești a fost umilită de profesorul de educație fizică de sport, fiind pusă să stea în genunchi în fața acestuia. După ce, în timpul orei, eleva a folosit telefonul în diverse scopuri (în reclamație a precizat că l-a folosit pentru a vedea cât este ora), profesorul Petre Ștefan i-a confiscat telefonul mobil. La finalul orei, eleva s-a dus la acesta pentru a-și cere scuze și pentru a-și recupera telefonul. Cadrul didactic a pus-o să stea în genunchi și și-a exprimat dorința de a o trage de păr, dar a ezitat pentru a nu fi reclamat: „Nu te mai trag de păr că mă reclami”, a spus profesorul de educație fizică și sport. După acest incident, elevii s-au mobilizat și s-au plâns atât profesorilor diriginți, cât și direcțiunii liceului.

După ce un elev ne-a trimis acest pont, reporterii ziarului Incomod a luat legătura cu direcțiunea liceului. Directoarea colegiului ne-a spus ca informația a fost transmisă instant la Inspectoratul Școlar Județean Prahova. În data de 29 septembrie, un reprezentant al ISJ-ului s-a deplasat la liceul în cauză pentru a discuta cu profesorul de sport.

Pentru a afla punctul de vedere al Inspectoratului Școlar Județean Prahova, reporterii ziarului Incomod au luat legătura cu purtătorul de cuvânt. Acesta ne-a spus că reprezentanții ISJ vor opta pentru cele mai drastice măsuri în condițiile în care se va verifica veridicitatea declarației elevei.

Pentru a afla care este reacția elevei, în exclusivitate, reporterii ziarului nostru au întrebat-o ce s-a întâmplat. Aceasta ne-a lăsat de înțeles că a fost afectată de ceea ce a făcut profesorul de sport: „Nu știu ce să spun, e prea mult pentru mine. Cred că am spus tot ce aveam de zis prin procesul verbal și prin declarațiile pe care i le-am dat inspectoarei. Nu am retras acuzațiile făcute. Sper să se ia atitudine cât mai repede cu putință”, a spus eleva în cauză.

La scurt timp după, Consiliul Județean al Elevilor Prahova a emis o poziție prin care dorește ca profesorii și elevii să își cunoască atribuțiile și limitările. Poziția a fost publicată cu scopul de a sublinia importanța creșterii gradului de informare cu privire la drepturile elevului. Pe lângă drepturile încălcate din Statutul Elevului, prin acțiunea făcută, profesorul a încălcat și legile privind drepturile copilului și normele de bază privind drepturile omului.

Conform poziției Consiliului Județean al Elevilor Prahova, manifestarea profesorului contravine art. 44, alin (4.3.), litera h) din Regulamentul de Ordine Interioară a liceului, aprobat de către Consiliul de Administrație aferent în martie 2015, conform căruia activitatea de cadrul didactic este incompatibilă cu agresarea verbală. O altă prevedere legală încălcată este art. 6, alin. (2) din Statutul Elevului, aprobat prin OMENCȘ nr. 4742/2016, care impune dreptul elevilor la respectarea imaginii, demnității și integrității proprii. Mai mult decât atât, fapta cadrului didactic se abate de la Legea nr.272/2004, care reglementează cadrul legal privind respectarea, promovarea și garantarea drepturilor copilului, al cărei art. 27 alin. (2) stipulează interzicerea oricărei acțiuni de natură să afecteze imaginea publică a copilului. În conformitate cu art. 33 alin. (1) al aceleiași legi, copilul are dreptul la respectarea personalității și individualității sale și nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare sau degradante. Totodată, a fost încălcat art. 72 al Codului Civil, ce prevde dreptul oricărei persoane la demnitate, cât și faptul că este interzisă orice atingere adusă onoarei și reputației unei persoane, fără consimțământul acesteia. A fost violat în acest context și art. 22 al Constituției României, care garantează dreptul la integritate fizică și psihică.

Surse din interiorul Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Ploiești ne-au spus că, după ce ziarul Incomod a făcut publică fapta profesorului, cadrul didactic a încercat să fie cât mai amabil cu elevii și cu colegii de cancelarie. De asemenea, surse ale ziarului nostru spun că profesorul de educație fizică și sport ar vrea să o dea pe elevă în judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here