Privatizarea Uztel Ploiești stă la baza unui reportaj realizat de jurnaliștii de la Digi24 în cadrul emisiunii România Furată. Jurnaliștii prezintă povestea fabricii care înainte de 1990 producea cu succes sonde de petrol, iar în timp muncitorii au dorit să devină oameni de afaceri, împrumutându-se la bănci pentru a cumpărat fabrica. Doar că în loc să prospere s-au trezit datori şi implicaţi în exporturi dubioase. Le-au dat mână liberă directorilor, care au cumpărat materiale pentru 250 de ani. A urmat un dosar penal şi o insolvenţă, iar povestea, desprinsă parcă din filmele americane de box office, are final deschis.

O poveste care are toate ingredientele unui film de box office: petrol, americani bogaţi, comunişti corupţi, cetăţeni moldoveni pricepuţi la afaceri, off shore-uri şi un stat neputincios sau nevoitor. Legătura strânsă dintre magnatul Rockefeller şi moldoveanul Alexei Repede. Relaţia dintre Nicolae Ceauşescu, Sadam Hussein şi Remus Borza. Iata saga aurului negru ploieștean, transformată într-un foileton clasic dâmboviţean., relatează Digi24.

John Rockefeller, cunoscut ca fiind cel mai bogat american, a fost cel care a înființat la Ploiești fabrica Uztel. Pe vremea comunismului, aceasta a fost naționalizată, iar Nicolae Ceaușescu a adus o pierdere de 100 de milioane de euro.

Reportajul complet, despre cum Uztel Ploiești a ajuns de la venituri lunare de 50 milioane de dolari, la insolvență, îl puteți vedea aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here