Aproximativ 1.000 de dascăli vor încerca, anul acesta, să ocupe unul dintre cele 183 de posturi titularizabile anunțate, în Prahova, pentru această vară. Deși județul are o ofertă destul de bogată, comparativ cu altele, concurența va depăși, foarte probabil,  rata de cinci pe loc, și numai o mică parte dintre cei care vor participa la examen și repartizare vor putea răsufla ușurați, în septembrie.

Ministerul Educației a publicat, săptămâna trecută, lista posturilor disponibile, în vederea ocupării de către dascălii care vor participa anul acesta la titularizare. Conform situației de pe portalul dedicat, în Prahova sunt doar 183 de posturi pe perioadă nedeterminată, deci pentru titulari. Ele pot fi ocupate de persoane care au cel puțin media 7 la examen și înseamnă, practic, contracte de muncă pe viață pentru cadrele didactice suficient de norocoase să obțină o asemenea catedră.

La acestea se adaugă 570 de posturi pe perioadă determinată. Practic, este vorba despre catedrele de suplinire, care pot fi ocupate cu media minimă 5. Cei care optează pentru aceste posturi vor încheia contract pe cel mult un an.

Nu în ultimul rând, lista este completată de 842 de posturi incomplete, adică acele catedre care pot consta în doar câteva ore pe săptămână și care nu asigură cadrului didactic un salariu lunar integral sau un contract pe termen lung, prin urmare sunt și cel mai puțin căutate de candidații înscriși la titularizare.

Oferta nu pare tocmai generoasă, mai ales dacă ne gândim la numărul de candidați care se vor înscrie la titularizare. Cererile se depun până astăzi, inclusiv, în următoarele zile fiind planificată validarea dosarelor de înscriere, pentru ca, de săptămâna viitoare, să înceapă prima parte a evaluării: inspecțiile l clasă. Potrivit lui Tudor Iancu, inspector școlar management resurse umane din cadrul ISJ Prahova, numărul înscrișilor ajunsese, săptămâna trecută, la aproximativ 700 de candidaţi. Cel mai probabil, în jur de 1.000 vor depune cereri, până luni, inclusiv, la expirarea perioadei dedicate acetei etape, și se vor lupta în special pentru ocuparea unuia dintre cele mai puțin de 200 de posturi  titularizabile. Responsabilii din ISJ Prahova au arătat că, deși raportul pare descurajator, județul se numără, totuși, printre cele cu o ofertă destul de generoasă. În Dâmbovița, de exemplu, sunt doar 63 de catedre, în Buzău – 60, iar în Teleorman doar 34.

Trierea candidaților va începe chiar în aceste zile, cu analizarea dosarelor. Inspecțiile la clasă sunt programate în perioada 30 mai – 10 iunie, iar examenul scris va avea loc, conform calendarului anunțat de Ministerul Educației, pe 12 iulie. Dascălii care vor avea medii peste 7.00 vor fi repartizați pe posturi în ședința din 26 iulie, imediat după publicarea rezultatelor finale.

Sursa: www.telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here