fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Prahova luată cu asalt de animale sălbatice

Citește Și

- Reclamă -

Mai mulţi prahoveni au reclamat de la începutul acestui an pagube produse la culturile agricole sau livezi de către animalele sălbatice, principalii „vinovaţi” fiind porcii mistreţi şi, în câteva rânduri, urşii care coboară din păduri în căutare de mâncare. În urma problemelor apărute, autorităţile prahovene su stabilit pentru acest an o cotă record pentru vânarea animalelor sălbatice.

De la începutul anului, au fost semnalate pagube la culturile agricole produse de mistreţi, în comunele Vâlcăneşti, Teişani şi Gherghiţa, în vreme ce alte două cazuri s-au înregistrat în Târgşoru Vechi, unde oamenii au făcut şi demersuri pentru a fi despăgubiţi, urmând să primească bani din bugetul statului, potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii Gărzii Forestiere Ploieşti. În astfel de situaţii, deţinătorii terenurilor sunt sfătuiţi să se adreseze primarilor, care, conform Hotărârii de Guvern 1679 din 2008, au responsabilitatea de a convoca o comisie, cu reprezentanţi ai unităţii administrative, Gărzii Forestiere şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care să evalueze pagubele.

- Reclamă -

Probleme similare au fost semnalate, în ultimii ani, şi în Starchiojd, Poseşti, Gornet, Plopu, Cosminele, Ştefeşti şi Bălţeşti, potrivit prefectului judeţului Prahova, Mădălina Lupea, care a precizat că au fost raportate şi pagube produse de urşi, în comuna Vâlcăneşti şi oraşul Buşteni.

Autorităţile spun că animalele sălbatice ajung de multe ori în grădinile oamenilor, din cauza cantităţii reduse de mâncare pe care o găsesc în mediul lor natural, în condiţiile unei creşteri simţitoare a numărului de exemplare. Singura soluţie în astfel de situaţii, spun reprezentanţii Gărzii Forestiere, este contactarea celor care se ocupă de fondurile de vânătoare din zonă. În acest moment, în pădurile din Prahova ar exista, potrivit numărătorilor, aproximativ 3.000 de mistreţi, iar autorităţile au impus o „cotă de recoltare” de aproape 40%, ceea ce înseamnă că, în 2016, trebuie împuşcaţi peste 1.340 de mistreţi.

„Au fost probleme semnalate în mai multe localităţi din cauza mistreţilor, care, în unele cazuri, au pătruns mult în intravilanul localităţilor, ajungând inclusiv să intre în curţile oamenilor sau, cum s-a întâmplat recent, să provoace un accident rutier. Singura metodă pentru a ţine sub control acest fenomen este prin împuşcare. Cota de vânat, în cazul mistreţilor, este de aproximativ 40% în acest an, repartizată pe fonduri de vânătoare, ceea ce înseamnă că administratorii acestor fonduri au obligaţia să împuşte aproximativ 1.300 de exemplare, cu posibilitatea suplimentării cotei spre finele anului. Este cea mai mare cotă pe care am avut-o la mistreţi în ultima perioadă”, a precizat Viorel Mihălcioiu, inspectorul şef al Gărzii Forestiere Ploieşti.

- Reclamă -

sursa: telegrama.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Știrile Incomod din data de 28 martie

Zilnic poți urmări grupajul știrilor pe pagina de Facebook a Ziarului Incomod și pe canalul de YouTube.Principalele titluri ale...
Sari la conținut